Erişilebilirlik

ABD’ye “CHP’nin İstanbul Mitingi Güvenliği” Tepkisi


ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin ana muhalefet partisi CHP’nin İstanbul’da düzenlediği miting öncesinde ABD vatandaşlarına güvenlik uyarısında bulunmasına karşı Dışişleri Bakanlığı, mitingde herhangi bir sıkıntı yaşanmaması ardından elçiliğe tepki gösterdi.

Türk Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake’i bakanlığa çağırdı ve CHP’nin 21 Mayıs’taki mitingi öncesinde 18 Mayıs’ta yayımlanan ABD vatandaşlarına yönelik uyarı metninde “asılsız iddialar” bulunması nedeniyle Türkiye’nin duyduğu rahatsızlığı iletti.

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre; ABD Elçisi Flake’e İstanbul – Maltepe’deki miting öncesinde yapılan uyarıdan duyulan rahatsızlık aktarıldı. “Görüşmede Flake’e, söz konusu gösteri uyarısında bu tür mitinglerde emniyet birimleri tarafından alınan önlemler hakkında asılsız iddiaların yer aldığı kaydedilerek, bu husustaki rahatsızlık ifade edildi” bilgisini verildi.

“Problem varmış izlenimi yaratılması kabul edilemez”

Elçi Flake’e ayrıca ABD’de kolluk kuvvetlerince orantısız güç kullanımı kaynaklı ciddi bir sorun bulunduğunu ve bu nedenle olaylar yaşandığı anımsatıldı.

ABD Elçisi’ne, “Siyasi parti mitinglerimizin demokrasimizin köklü bir geleneğini oluşturduğu, ülkemizde bu konuda sanki önemli bir problem varmış izlenimi yaratılmasının kabul edilemez olduğu” tepkisi de gösterildi. Bu bağlamda Flake’e, İstanbul’daki mitingde herhangi bir sorun yaşanmadığı hatırlatması yapıldığı da belirtildi. Bu çerçevede, Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından Elçi Flake’e, “ABD makamlarınca kendi vatandaşlarına yönelik bundan sonra yayınlanabilecek seyahat veya gösteri uyarılarının gerçekler dikkate alınarak hazırlanması beklentisi” de iletildi.

Karşı hamlede ABD’deki Türk vatandaşları uyarıldı

Dışişleri Bakanlığı, sadece Flake’in sözlü olarak uyarılmasıyla yetinmedi ve ayrıca diplomasideki mütekabiliyet ilkesi kapsamında ABD’de yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik yazılı uyarıda bulundu. Bakanlıkça yayımlanan duyuru metninde Türk vatandaşlarına hitaben ABD Elçiliği’nin kendi vatandaşlarına 18 Mayıs’ta yaptığı uyarı metnindeki ifadeler kullanıldı.

Söz konusu duyuru metninde, “ABD’de yapılacak büyük gösteri ve organizasyonlarda vatandaşlarımızın dikkatli olmaları ve aşağıdaki hususları göz önünde bulundurmalarında fayda görülmektedir. ABD güvenlik birimleri her ne kadar bu tip organizasyonlarda meydana gelebilecek protesto ve gösteriler için önlem alıyor olsa da, geçmişte yaşanan olaylarda, gerçek mermi kullanıldığı, elektro şok uygulandığı, gazla müdahale edildiği ve şiddet eylemlerinin de yaşandığı unutulmamalıdır. Bu itibarla, kontrol edilmesi zor olan bu tür olaylarda şiddete maruz kalınabileceği ihtimali de dikkate alınarak, gerekli olmadığı sürece büyük gösteri ve organizasyonlardan kaçınılması tavsiye edilmektedir. Bu hususlar ışığında, vatandaşlarımızın yapmasında fayda görülen hususlar aşağıda sıralanmaktadır:

-Kalabalıklardan kaçınmaları, -Sade bir profil çizmeleri ve dikkat çekecek davranışlarda bulunmamaları, -Protesto ve gösteri alanlarından uzak durmaları, -Yakınlarını bulundukları yerden haberdar etmeleri, -Olabilecek anlık gelişmeler için medyayı takip etmeleri” denildi.

Bu arada Türk vatandaşlarına yönelik uyarıyla ilgili diplomatik açıdan ilgi çekici boyutu ise, Dışişleri Bakanlığı’nın ABD’deki vatandaşlara yönelik uyarısını kamuoyuna ilan etmesiyle eş zamanlı şekilde benzer uyarı metnini İçişleri Bakanlığı’na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün de yayınlaması dikkat çekti.

ABD Elçiliği ne yapmıştı?

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu aleyhine hapis cezası yanı sıra siyaset yasağına hükmedilesi üzerine ana muhalefet partisi Bursa’da gerçekleştirmeyi öngördüğü “Milletin Sesi” mitingini İstanbul’a taşıma kararı almıştı. CHP, 21 Mayıs Cumartesi günü Maltepe Meydanı’nda düzenlenen miting için “Hak, hukuk, adalet çağrısıyla ve Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımlarıyla halkımız ile ‘Milletin Sesi’ İstanbul Mitingi’nde buluşuyoruz” çağrısı yapmıştı. Sanatçılar ve toplumsal muhalefet kesimlerince de desteklenen miting çağrısı sonrasında Maltepe’de binlerce insan katılımıyla “adalet” çağrısına odaklanan etkinlik gerçekleştirildi.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği ise, 18 Mayıs’ta yayımladığı vatandaşlarına yönelik uyarı metninde, “21 Mayıs Cumartesi günü İstanbul Maltepe'de CHP'nin miting düzenlemesi planlanıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü önlem aldı. Geçmiş protestolarda tazyikli su, göz yaşartıcı gaz ve öldürücü olmayan mermiler kullanıldı. Bu mitingde de benzer önlemlerin alınması kuvvetle muhtemeldir. Öngörülemez olabileceği ve şiddete dönüşebileceği için gösterilerden ve protestolardan kaçının” ifadelerini kullanmıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG