Erişilebilirlik

“Dünyaya İnancımı Kaybettim”


Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ülkesinde olanlardan sonra dünyaya inancının kalmadığını söyledi. Zelenski, Rus işgalinden sonra komşularına, verdikleri sözlere inanmadığını vurguladı.

Amerikan CNN televizyonuna konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı, bu açıklamaları sunucunun soykırım anma günlerinde sürekli kullanılan ‘Bir daha asla’ sözünün kendisi için bir anlam ifade edip etmediği şeklindeki sorusu üzerine yaptı.

Zelenski, “Bunların hiçbirine inanmıyoruz” ifadesini kullandı. Ukrayna Cumhurbaşkanı yazılı hale dökülmüş güvenlik garantilerine de inanmadığını söyledi. Zelenski bu çerçevede 1994 tarihli Budapeşte Memorandumu’nu hatırlattı.

Zelenski, Budapeşte Memorandumu’nun kendisi için sadece bir kağıt parçası olduğunu ve hiçbir şeye yaramadığını belirtti. Memorandumla ABD, Rusya ve İngiltere; Ukrayna’ya Nükleer Silahsızlanma Antlaşması’na dahil olduğu için güvenlik garantileri vermişti.

Volodimir Zelenski, “Tek inancımız kendimize olan inancımız, halkımıza, silahlı kuvvetlerimize ve ülkelerin bizi sadece sözleriyle değil eylemleriyle destekleyeceğine olan inancımız” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, ABD Başkanı Joe Biden’ın Ukrayna gelmesi gerektiğini de söyledi ve “sanırım gelecek” dedi.

Kiev’in ülkenin doğusundaki toprağından parça vermek istemediğini söyleyen Zelenski, Ukrayna ordusunun Donbas’ta Rus ordusuyla savaşmaya hazırlandığını ve bunun bütün savaşı etkileyebileceğini söyledi.

Zelenski, ülkesinin savaştan zaferle çıkacağını vurguladı; ancak dünyanın Rusya’nın taktiksel nükleer silah kullanma olasılığına hazırlıklı olması gerektiğini kaydetti.

Zelenski, Başkan Biden’ın geçen hafta imza attığı Ukrayna’ya ek 800 milyon dolarlık askeri desteğin yardımcı olduğunu ama daha fazlasına ihtiyaç duyulduğunu da söyledi.

Zelenski, en önemli etkenin bu tür silahların Ukrayna’ya hızlı bir şekilde gelmesi olduğunu söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, savaşı sona erdirmek için Rusya’yla diplomatik olarak iletişime geçmeye hazırlandığını ama Rusya’nın Ukraynalılar’a saldırılarının bunu daha zorlaştırdığını da vurguladı.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG