Erişilebilirlik

Temel Gıdada Yüzde 1 KDV Uygulaması Başladı


Türkiye’de temel gıda fiyatlarında Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 8 yerine yüzde 1 olarak uygulanmaya başlanıyor.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hafta sonunda İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri” tanıtım toplantısına Vahdettin Köşkü’nden canlı bağlanarak KDV indirimi kararını açıklamıştı.

Resmi Gazete'de de “Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı” yayınlandı. Bu karara göre 14 Şubat Pazartesi gününden itibaren temel gıda ürünlerinde KDV yüzde 8’den yüzde 1’e indirildi.

Bebek mamalarında da KDV indirildi.

Bu karar uyarınca KDV indirimi; pirinç, bulgur, nohut gibi tüm bakliyat ürünleri, su, çay, şeker, tuz, sıvı ve katı yağlar, kırmızı et, beyaz et, balık, süt, yoğurt, peynir, zeytin ve bu ürünlerden üretilmiş ürün fiyatlarında geçerli olacak. Ayrıca yumurta, patates, soğan, biber, domates, salatalık gibi sebze ürünleri, meyveler, konserveler, turşu, salça, reçel, bal, pekmez, tahin helvası, fındık ezmesi, çikolata, lokum, bisküvi, kraker, gofret, pasta, kek, baklava, yufka, makama, şehriye, tahıl gevreği, fındık, ceviz, Antep fıstığı, badem gibi kuruyemiş ürünleri, baharatlar, bebek mamalarında da KDV oranı yüzde 1’e düşürüldü.

Ticaret Bakanı: KDV denetimleri yapacağız

Ticaret Bakanı Mehmet Muş da, “Gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesi düzenlemesinin amacına ulaşması için gerekli tedbirleri ivedilikle alıyoruz. 81 ilimizdeki Ticaret Müdürlüklerimize talimatımızı verdik. Pazartesi günü itibariyle denetimlerimizi daha da yoğunlaştıracağız. Yapacağımız denetimler neticesinde KDV indirimini fiyatlara yansıtmayan ve haksız fiyat artışlarıyla vatandaşlarımızı mağdur eden marketlere en ağır yaptırımları uygulayacağımızdan kamuoyunun hiçbir şüphesi olmasın” açıklamasında bulundu.

STÜDYO VOA

ABD'den İsrail'e 1 milyar dolarlık silah yardımı planı - 15 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG