Erişilebilirlik

Dünyada Corona Vakası Sayısı 10 Milyonu Aştı


Dünya genelinde Corona virüsü enfeksiyonu vaka sayısı 10 milyonu aştı. Vaka sayısının 2 milyon 500 bini geçtiği ABD salgından en fazla etkilenen ülke konumunda. 1,2 milyon vakayla ikinci sırada Brezilya yer alırken, Rusya 600 bin vakayla en fazla etkilenen üçüncü ülke oldu.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre (WHO) Corona virüsü vaka sayısı yıllık grip vakalarının iki katına çıktı. Reuters haber ajansının rakamlarına göre Kuzey Amerika, Latin Amerika ve Avrupa’nın her birinde vakaların yaklaşık yüzde 25’i görülüyor. Asya’da vakaların yüzde 11’i ve Ortadoğu’daysa yüzde 9’u görülüyor.

Virüsün 10 Ocak’ta Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkmasının ardından yaklaşık 497 bin kişi hayatını kaybetti, bu da grip nedeniyle hayatını kaybedenlerin yıllık sayısıyla neredeyse aynı.

Hindistan ve Brezilya’da salgın yeni bir safhaya girdi. Bu iki ülkede günde neredeyse 10 bin vaka görülüyor. Bu durum ülkenin salgınla mücadelede kaynaklarının yetersiz kalmasına ve sağlık sisteminde büyük baskıya neden oluyor.

Geçen hafta bu iki ülkede görülen vakaların toplamı dünyanın geri kalanında görülen vakaların üçte birinden fazlaydı. Brezilya 19 Haziran’da 54 bin 700 yeni vaka ile rekor kırdı.

Çin, Yeni Zelanda ve Avustralya gibi salgının yayılmasını büyük oranda durduran ülkelerde bile son haftalarda yeni vakalar görüldü.

Önlemlerin azaltıldığı birçok yerde yetkililer ikinci dalga endişesiyle yeni kısıtlamaları gündeme getiriyor.

En çok can kaybı ABD'de

Virüsün neden olduğu can kayıpları yine en fazla ABD’de yaşandı. Ülke genelinde Corona salgını nedeniyle 125 bin 039 kişi yaşamını yitirdi. ABD’yi 56 bin can kaybıyla Brezilya takip ediyor. Virüs kaynaklı en fazla ölümün gerçekleştiği üçüncü ülke olan İngiltere’deyse COVID-19 43 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

Özellikle Mart ve Nisan aylarında salgına karşı alınan sıkı önlemler Mayıs ayı itibariyle birçok yerde gevşetilmeye başladı. Ancak vaka sayılarındaki artış endişe yaratmaya devam ediyor.

Endonezya’dan aktarılan son bilgilere göre, ülkede bugüne kadar kaydedilen en yüksek günlük vaka artışı yaşandı. Cumartesi günü ülkede 1.385 kişinin daha virüse yakalandığı açıklanırken, bu Endonezya’daki toplam vaka sayısını 52 bin 812’ye yükseltti.

Önlemlerin kısmen azaltıldığı Avustralya’nın Victoria eyaletinde son 11 gündür vaka sayıları çift haneli olarak kaydedildi. Diğer birçok ülkeye kıyasla salgından az etkilenen ülkelerden olan Avustralya’da yetkililer, vakaların yeniden artışa geçmesine rağmen ülke ekonomisini yeniden canlandırmaya devam edeceklerini söylüyor.

Hindistan’daysa rekor seviyede yeni vaka tespit ediliyor. Cuma günü 17 bin 296 kişinin daha virüse yakalandığı belirlenirken, Cumartesi günü tespit edilen vaka sayısı bu rekor seviyeyi de aştı. Cumartesi günü Hindistan’da 18 bin 552 yeni vaka kayıtlara geçti.

Amerika’da da birçok eyalette rekor oranda vaka sayıları gözlemleniyor. Ülke genelinde Cuma günü, bir gün içinde 40 binden fazla kişide COVID-19 görüldü.

Bu artış, Florida ve Teksas’ta yetkililerin kısa bir süre önce açılan barları yeniden kapatmasına ve salgınının yayılmasını engellemek için yeni kurallar getirmesine neden oldu.

Tayland’da salgın nedeniyle olağanüstü hal devam ediyor. İktidarın salgını kullanarak muhaliflerini bastırma çabasında olduğu iddiaları gündemde olan Tayland’da olağanüstü hal yasalarının süresinin gelecek hafta uzatılacağı tahmin ediliyor.

Portekiz’de başkent Lizbon ve çevresinde vaka sayılarında yeniden artış kaydedilmesiyle beraber yetkililer 700 bin kişinin yaşadığı bölgede kısıtlamaları yeniden devreye sokma planı içinde.

İngiltere’de de Sağlık Bakanı Matt Hancock vakalarda artışın devam etmesi halinde plajların yeniden kapatılacağı uyarısını yaptı.

Küresel bağış etkinliğinde 6,9 milyar dolar toplandı

Cumartesi günü düzenlenen Corona virüsüyle mücadele için küresel bağış etkinliğinde ABD, Avrupa Komisyonu ve birçok ülkeden 6,9 milyar dolar toplandı. Etkinlikte geliştirilen aşının ihtiyacı olan herkes için erişilebilir olması gerekliliğine vurgu yapıldı.

Global Citizen grubunun AB yöneticileriyle birlikte düzenlediği etkinlikte aralarında Miley Cyrus, Justin Bieber, Shakira, Chloe X Halle ve Usher gibi sanatçılar da dünyanın dört bir yanında televizyondan yayınlanan bir konser verdi.

Etkinlikte Corona virüsüyle mücadele için Avrupa Komisyonu, Avrupa Yatırım Bankası’yla birlikte 5,5 milyar dolar, ABD 545 milyon dolar, Almanya 383 milyon euro, Kanada 219 milyon dolar ve Katar 10 milyon dolar bağış yaptı. Zirveye toplam 40 ülke katıldı. Toplanan bağışlar test, tedavi ve aşı ile dünyanın en yoksul bölgelerinde salgınla mücadele çalışmaları için kullanılacak.

STÜDYO VOA

Biden yönetimi Çin’den ithal edilen ürünlere gümrük vergilerini arttırdı - 14 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG