Erişilebilirlik

Petrol Fiyatları Yükselmeye Devam Ediyor


Geçen hafta Umman Körfezi'nde petrol tankerlerinin saldırıya uğraması petrol fiyatlarını hızlı yükselmeye başlamasına neden oldu
Geçen hafta Umman Körfezi'nde petrol tankerlerinin saldırıya uğraması petrol fiyatlarını hızlı yükselmeye başlamasına neden oldu

Ortadoğu’da yükselen tansiyon nedeniyle petrol fiyatları tırmanışını sürdürüyor. Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Washington’un bölgedeki petrol tankerlerinin güvenliği konusunda gerekli tüm önlemleri alacağını söyledi. Geçen hafta Umman Körfezi’nde iki petrol tankerine düzenlenen saldırı bölgede gerilimin yükselmesine neden olmuş ve bu da petrol fiyatlarını yükseltmeye başlamıştı.

Brent petrolün varil fiyatı, geçen hafta Cuma günkü yüzde 1,1’lik yükselişin ardından bugün de güne, yüzde 0,4’lük artışla 62,15 dolar seviyesinden başladı.

Amerikan petrolünün varil fiyatı da haftaya yüzde 0,4’lük artışla başladı ve 52,54 dolara yükseldi.

Geçen hafta Umman Körfezi'nde petrol tankerlerine saldırı düzenlenmesinin ardından petrol fiyatları yüzde 4,5’ten fazla yükselmişti.

Ortadoğu’da petrol tankerlerine yönelik saldırılar konusunda Amerika yönetimi İran’ı suçlarken Tahran bu iddiaları reddediyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Pazar günü Fox News haber kanalında katıldığı bir programda tanker saldırılarına atıfta bulunarak “Savaş istemiyoruz. Bundan kaçınmak için yapabileceklerimizi yaptık. İranlılar şunu net olarak anlamalılar; biz İran’ı bu tarz davranışlardan uzak tutmak için gerekenleri yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Amerika’yla İran arasındaki tansiyon, Başkan Donald Trump’ın Amerika’yı 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan çekmesinden bu yana yükselmeye devam ediyor. Amerika’nın İran’ın petrol satışını sıfıra düşürme hedefinde olduğunu açıklamasının ardından İran, Hürmüz Boğazı’ndaki tanker geçişlerini engelleyeceği uyarısında bulunmuştu.

Ancak Tahran yönetimi bölgede yaşanan tanker saldırılarıyla ilgisi olmadığını savunuyor. Amerika son olarak İran’ı bölgede denetim amaçlı uçuş yapan insansız bir hava aracını vurmaya çalışmakla suçladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG