Erişilebilirlik

Erdoğan - Trump Görüştü


Başkan Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan telefon görüşmesi yaptı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede S-400’ler konusunda iki ülke arasında bir çalışma grubunun kurulması fikri ele alındı.

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alma planları, iki ülke ilişkilerinde gerilim yaratıyor. Türkiye Rusya’dan S-400 alım planlarında geri adım atmamakta kararlı görünürken, Washington NATO’nun savunma ağlarının risk altına gireceği gerekçesiyle bu alıma büyük tepki gösteriyor ve yaptırım tehdidinde bulunuyor. Ayrıca Türkiye’nin parçası olduğu F-35 uçaklarının üretimi ve teslimatı programından çıkarılması ihtimali de sözkonusu.

Açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede S-400 alımı konusunda ortak bir çalışma grubu kurulması teklifini gündeme getirdi. Ankara daha önceki açıklamalarda, S-400’lerin F-35’ler üzerindeki etkileri konusunu oluşturulacak bir çalışma grubunun değerlendirebileceğini ancak bu teklife Amerikalı yetkililerden henüz yanıt gelmediğini kaydetmişti.

Cumhurbaşkanlığı’nın Erdoğan-Trump görüşmesiyle ilgili açıklamasında ayrıca, Erdoğan’ın terörle mücadelede daha yakın işbirliği yapılması hususunda Trump’la mutabık kaldığı belirtildi.

Beyaz Saray'dan açıklama

Beyaz Saray'dan iki liderin telefon görüşmesiyle ilgili yapılan açıklamada ise, Türkiye’nin Rusya’dan almayı planladığı S-400 füze savunma sistemleri, Suriye’nin kuzeyinde güvenliğin sağlanması için sürdürülen müzakerelerde kaydedilen ilerleme ve iki ülke arasındaki ticaretin arttırılması konusundaki ortak temenninin ele alındığı belirtildi.

Beyaz Saray açıklamasında ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın San Diego'da haftasonu yaşanan sinagog saldırısıyla ilgili taziye dileklerini ABD Başkanı Donald Trump'a ilettiği kaydedildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG