Erişilebilirlik

Beyaz Saray Meksika Sınırına Duvar Konusunda Israrcı


Amerika-Meksika sınırı toplam 3200 kilometrelik bir hat ve bu sınıra duvar örmenin yaklaşık 20 milyar dolara mal olacağı tahmin ediliyor
Amerika-Meksika sınırı toplam 3200 kilometrelik bir hat ve bu sınıra duvar örmenin yaklaşık 20 milyar dolara mal olacağı tahmin ediliyor

Beyaz Saray, yasadışı göçün önlenmesi amacıyla Amerika-Meksika sınırına duvar örülmesi konusundaki ısrarını hükümetin kısmen kapanması tehdidine rağmen sürdürüyor.

Başkan Donald Trump’ın göçmenler konusundaki önde gelen danışmanlarından biri olan Stephen Miller, CBS televizyonuna yaptığı açıklamada, “Devam etmekte olan göçmen krizini durdurmak için duvarı inşa etmek adına her ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

Genel Amerika bütçesi üzerinde duvar nedeniyle uzlaşı sağlanamaması halinde aralarında, İç Güvenlik Bakanlığı’nın da bulunduğu devletin kurumlarının yüzde 25’in hizmetlerinin kısmen durması tehlikesinin hatırlatılması üzerine de Miller, gerekirse bunu da göz aldıklarını söyledi.

Başkan Trump da geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada 5 milyar dolarlık Meksika sınırına duvar ödeneğinin onaylanmaması halinde gerekirse hükümeti seve seve kapatacağını söylemişti. 3200 kilometrelik Amerika-Meksika sınırına örülmesi istenen duvarın toplam maliyetininse 20 milyar dolardan fazla olacağı tahmin ediliyor. Demokratlarsa sınırlarda güvenliğin arttırılması amacıyla 1 milyar 300 milyon dolarlık ek bir ödenek önerisinde bulundular. Ancak bu ek ödeneğin de duvar inşası için kullanılması tavsiyesinde bulunulmadı.

Donald Trump 2016 yılındaki seçimlerdeki başkanlık kampanyası süresince de Beyaz Saray’a geldiğinde Meksika sınırına duvar öreceğini ve bunun maliyetinin de Meksika tarafından karşılanacağını söylemişti. Meksika hükümetinin buna net bir biçimde karşı çıkması üzerine şimdi Başkan Trump’ın maliyetin Amerika halkının vergilerinden karşılanması için Kongre'nin onayını almak istiyor. Ancak projede hala daha hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçi partiden bazı isimler karşı çıkıyorlar.

Buna karşın CBS televizyonuna verdiği mülakatta Miller, bu konunun ülkenin temel sorundan biri olduğunu söyledi. Miller, “Bu konu Amerika’nın egemenliği ile ilgilidir. Ülkemize girişlerle ilgili kurallarımızı sıkılaştırıp sıkılaştırmayacağımızla ilgilidir” diye konuştu.

Miller duvar projesine başından bu yana karşı çıkan Demokrat partiye de yüklendi ve “Demokrat parti bu ülkenin çalışan insan gücü için mücadele etme ya da yasadışı göçü teşvik etme arasında bir seçim yapmalıdır. İkisini birden aynı anda yapamazsınız” dedi.

Demokrat Partinin Senato’daki lideri Charles Schumer ve Temsilciler Meclisi’ndeki lideri Nancy Pelosi geçen hafta Beyaz Saray’da kameralar karşısında Başkan Donald Trump’la bir araya geldiler ve duvar konusunu tartıştılar. Schumer, hiçbir şekilde bir duvar inşasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Bazı Cumhuriyetçi partilerse sınırlarda güvenliğin arttırılması konusunda farklı çözümlere gidilebileceğini bunun için bütçede belirli oranda artışlara gidilerek sorunun çözülebileceğini söylüyorlar. Trump’ın bu tarz bir teklifi kabul edip etmeyeceğiyse henüz bilinmiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG