Erişilebilirlik

Silahlanma Yasaları ABD'yi Kutuplaştırmaya Devam Ediyor


Silahlanma Yasaları Partileri Kutuplaştıran Bir Başka Alan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Kasım’daki ara seçimler için kampanya çalışmalarına son hızla devam eden Demokrat Partili Kongre adaylarının en çok yoğunlaştığı meselelerden biri, silah kontrolu.

Demokrat adaylar, son yıllardaki toplu silahlı saldırılardan sonra kamuoyunun silah yasalarının sıkılaştırılmasına destek vermesinin, daha fazla oy toplamaları anlamına geleceğini düşünüyor.

Atıcılık yarışmalarına katılan Oklahomalı eski polis memuru Dianna Muller, silah sahibi olma hakkının en ateşli savunucularından.

“Silah sahibi olmak bizim temelimiz, özümüz" diyen Muller'a göre Amerika'nın 240 yıldır istilaya uğramamış olmasının nedeni de bu.

Muller, 22 yıllık kariyerinden sonra kadınların silah sahibi olmasını savunan DC Project’i kurmuş.

Muller’a göre silah sahiplerinin silahlarını çocuklarından daha çok sevdikleri iddiası, gerçeği yansıtmıyor.

Muller'ın savunduğu konu silah eğitimi. Muller bu konuda “Bizler ateşli silahların güvenliğini, silah eğitimini ve emniyeti savunuyoruz. Ülkemizde güvenliği yasaların değil, eğitimin sağlayabileceğine inanıyoruz” diyor.

Ancak yasaların sıkılaşmasını isteyenler, silah mülkiyeti haklarını savunanların neden bazı değişikliklere karşı çıktığını anlamıyor.

Bu değişiklikler, aile içi şiddete meyilli kişileri, akıl hastalarını ve bu yılın başında Florida’nın Parkland kentindeki silahlı okul baskını gibi şiddet eylemlerini önlemeyi amaçlıyor.

Silah kontrolunu savunan Brady Kampanyası adlı kuruluşun eşbaşkanı Avery Gardiner, “Silahların tehlikeli insanların eline geçmesini önlemek için" daha iyi yasalar çıkarılmasından yana.

Florida, Parkland’daki lise saldırısının zanlısı Nikolas Cruz, 17 kişiyi öldürdüğü tüfeği yasal yollardan satın almıştı.

Değişim için baskı yapan Parkland Lisesi öğrencilerini de arkasına alan bazı Demokratlar, silah kontrolunu kampanyalarına taşıyor.

Konu, silah kontrolunu gündeme getirmenin seçmenleri dışlamak anlamına geldiği Cumhuriyetçi eyaletlerde bile gündemde.

Cumhuriyetçiler’se Demokratlar’ı, silah hakkını garanti altına alan Anayasa’nın ikinci maddesine karşı çıkmakla suçluyor.

Dianna Muller'ın atıcılık yarışması ”Babes with Bullets”a katıldığı Louisiana ve yaşadığı Oklahoma'da silah kontrolu, gündemde olan bir konu değil.

Ancak anketlere göre Amerikalılar'ın çoğu, daha sıkı yasalardan yana. NBC ve Wall Street Journal ortak anketi, ara seçimlerde seçmenlerin yüzde 25'i için silah kontrolunun öncelikli bir mesele olduğunu gösteriyor.

XS
SM
MD
LG