Erişilebilirlik

‘ABD Tarafsızlığını Yitirmiştir’


Mısır’ın BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu Kudüs karar tasarısının Amerika tarafından reddedilmesine Ankara sert tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “Kararı tek başına veto eden Amerika, tarafsızlığını yitirdiğini bir kez daha göstermiştir”denildi.

Açıklamada, “Uluslararası hukuk ve meşruiyet gözetilerek hazırlanan, tüm ülkelere Kudüs konusunda ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyma çağrısında bulunan sözkonusu tasarının ABD tarafından veto edilmesi, bu ülkenin tarafsızlığını yitirdiğini bir kez daha ortaya koymuştur. ABD’nin oylamada yalnız kalmış olması, Kudüs’le ilgili kararının hukuk dışılığının en somut göstergesidir. BM Güvenlik Konseyi’nin bölgesel barış ve istikrar üzerinde yansımaları olacak böyle bir konuda tüm uluslararası toplumun iradesine aykırı olarak işlevsiz bırakılması kabul edilemez” denildi.

Aynı açıklamada, Türkiye’nin Filistin yönetiminin ve halkının her zaman yanında olmaya devam edeceği ve başta BM Genel Kurulu olmak üzere tüm uluslararası platformlarda Filistin’in mücadelesini desteklemeye devam edeceği vurgulandı.

Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da kararın veto edilmesinden sonra İngiltere Başbakanı Theresa May ile yaptığı konuşmada konuyu ele aldı.

Mısır’ın BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu Kudüs karar tasarısının Amerika tarafından veto edilmesinin ardından, gözler, BM üyesi bütün ülkelerin oy kullanma hakkına sahip olduğu BM Genel Kurulu’na çevrildi.

Amerika’nın Sesi olarak görüştüğümüz diplomatik kaynaklar, konunun BM Genel Kurulu’nun gündemine alınacağını, burada üçte iki çoğunlukla tasarının kabul edilebileceğini dile getirdiler. Aynı uzmanlar, Türkiye’nin de bu doğrultuda çaba gösterdiğini vurguladı.

Türkiye’nin, BM Genel Kurulu’nda ABD aleyhine üçte iki çoğunluk sağlaması için diplomatik trafiğini hızlandırdığını belirten kaynaklar, Ankara olarak üye ülkelere BM’nin kuruluş felsefesi ve barışa hizmet edilmesi gerektiğinin vurgulandığı da açıkladılar.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG