Erişilebilirlik

Erbil Üzgün Ama Umutlu


Erbil Üzgün Ama Umutlu
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Irak Kürt Bölgesinin başkenti Erbil, bağımsızlık referandumu nedeniyle son aylarda dünyanın gündeminde. Referandumun hemen ardından hareket geçen Irak ordusu, Haşdi Şabi milislerinin desteğiyle tartışmalı bölgeleri ele geçirmesi Kürtleri adeta şoke etti. Ortaya çıkan belirsizlikten en çok etkilenen yerlerin başında, Kerkük’e yaklaşık 100 km uzaklıkta bulunan başkent Erbil geliyor.

Normal zamanlarda özellikle Irak’ın güneyinden gelen Arap turistlerin akınına uğrayan Erbil bugünlerde sakin. Her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği Erbil Kalesi ve çevresindeki mekanlarda az sayıda insan var. Kimi alışveriş yapıyor, kimisi kafelerde sohbet ediyor. Sohbetlerin ana konusu son gelişmeler. Sohbet ettiğimiz herkes üzgün ama umutlu.

Erbil sakinlerinden Kenan Cebrail bunlardan biri. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Cebrail umudunu kaybetmediğini belirterek, ”Durumumuz şimdi iyi değil ama inşallah daha iyi olacak. Bütün Kürdistan halkı gibi benim de ümidim var. Bağımsızlık referandumu yaptık ama gördüğünüz gibi dört ülke, Türkiye, İran, Irak üzerimize geliyor ama ümidimiz var, daha iyi olacak. Kürtler gün be gün bağımsız bir devlete sahip olacak. Gelecekten korkum yok. Umudumuz yine Amerika ile anlaşmak. İnşallah bizi bırakmazlar. Bizi desteklemeyi sürdürürler. Kürt halkının desteğiyle, Kürt liderlerinin desteğiyle inşallah daha iyi bir noktaya gideceğiz” dedi.

Akre Kasabasında yaşayan ve bir yakınını ziyaret için Erbil’e gelen Nizar Musa Eshad, da umutlu olanlardan. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Eshad, “Kürdistan’ın durumu gittikçe daha iyi olacak. Düşmanın önü alınacaktır, düşman kimseyi dinlemiyor. Referandum yapılması gerekiyordu, yapılmazsa Kürt olmazdık. Referandumun iptal edilmesini istemiyorum. Eğer referandum olmasaydı bizde olmazdık. Kürdistan’ın var olması için referandum olması şarttı, yoksa yine Arapların eline düşerdik” diye konuştu.

Kalenin hemen yanındaki Kayseri pazarı, günlük alışveriş için gelenlerin uğradığı bir yer. Belirsizlikten önce çarşı günün her saati kalabalıktı. Ancak bugünlerde çarşı da işler iyi değil. Alışverişe gelenlerin sayısında önemli bir düşüş var. Küçük ev eşyaları satan Şervan Nureddin de işlerin düşüşünden dolayı sıkıntılı. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Nureddin, “İşlerimiz çok ama çok düştü. Son günlerdeki gelişmelerden dolayı işlerimiz çok düştü. İnşallah durumumuz düzelecek, Kürtler birbirlerini destekleyecek ve durumumuz düzelecek. Avrupa ülkeleri de destek verirse durumuz düzelir” şeklinde konuştu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG