Erişilebilirlik

Suudi Arabistan’da Kadınların Araba Kullanmasına İzin Çıktı


Suudi Arabistan’da kadınların toplumsal yaşamda karşılaştıkları en büyük kısıtlamalardan biri olan araba kullanma yasağı sona eriyor. Yetkililer kadınların gelecek yazdan itibaren araba kullanabileceklerini duyurdu.

Suudi Arabistan, dünyada kadınların araba kullanmasını yasaklayan tek ülke. Bu yasak yıllardır hem ülke içinde, hem de ülke dışında eleştiriliyordu. Aktivistler 1990’lardan bu yana yasağın kaldırılması için uğraşıyordu. Yasağı delerek araba kullanan kadınlar ise gözaltına alınıyordu

‘Doğru yolda bir adım’

Kadınların yıllar içinde haklarını adım adım edindikleri Suudi Arabistan’dan gelen bu son haber, Amerika tarafından da

memnuniyetle karşılandı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Amerika’nın yasağın kalkmasını doğru yolda atılan büyük bir adım olarak değerlendirdiğini söyledi.

Suudi kadınlar, kadınları koruma kanunları kapsamında, erkek akrabalarının vasiliği altında toplumsal hayattaki varlıklarını sürdürmeye çalışıyor.

Kral Salman ve varisi Prens Muhammed bin Salman, bu ay kadınların başkent Riyad’da bulunan ana stadyumdaki Ulusal Bayram kutlamalarına katılmalarına da izin vermişti.

Bazı aşırı muhafazakar din adamları ise yasağın kalkmasının toplumu yozlaştıracağı konusunda yetkilileri uyardı.

Haziran 2018’de yürürlüğe girmesi planlanan yeni düzenlemenin nasıl uygulanacağına bir komite karar verecek. Kadınların ehliyet almasına ise hemen izin verilmeyecek.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG