Erişilebilirlik

Gutarres Arakanlı Müslümanlar’a Yasal Statü İstedi


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Gutarres, önümüzdeki hafta başlayacak liderler zirvesi öncesinde genel kurulda gündeme alınacak çok önemli konular olduğunu söyledi.

Gutarres, bugün düzenlediği basın toplantısında siber suçlardan, küresel teröre, iklim değişikliği gibi birçok hayati konun genel kurulun gündemine geleceğini belirtti. Dünya liderlerinin katılacağı toplantılarda bir çok küresel sorunun ele alınacağını ifade etti.

“380 bin Arakanlı Müslüman Bangladeş’e sığındı”

Genel Sekreter Gutarres, basın mensuplarının gündemde yer alan konularla ilgili sorularını da cevapladı. Genel Sekretere en fazla Myanmar’da yaşanan Arakanlı Müslümanlar’ın son durumuyla ilgili sorular soruldu. Gutarres, Myanmar’daki durumu bir trajedi olarak değerlendirdi, vahşetin bir an önce sonlandırılması çağrısında bulundu. Daha önce düzenlediği basın toplantısında, Myanmar’dan komşu Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanlar’ın sayısının 125 bin kişi olduğunu açıkladığını hatırlatıp, “ Bu sayı üç misline çıktı. 380 bin Arakanlı Müslüman Bangladeş’e sığındı,” dedi.

Sorunun tam anlamıyla çözümü için Myanmar’da yaşayan Arakanlı Müslümanlar’a vatandaşlık verilmesi gerektiğini belirtti. “Vatandaşlık verilmesi gerekiyor ancak vatandaşlık verilmese de Arakanlı Müslümanlar’a mutlaka yasal bir statü tanınması gerekiyor” diye konuştu.

Bölgede yaşanan trajik durum sonucunda kadın ve çocukların aç kaldığını belirten Gutarres, “Tüm ülkeler yardım konusunda ellerinden ne gelirse yapmalıdır” dedi.

“Kuzey Kore sorunu askeri değil diplomatik yolla çözülmeli”

Guterres, Kuzey Kore sorununun askeri değil siyasi bir çözüm ve diyalogla sona erdirilmesi çağrısını yineledi; gelişmelerin bölgede büyük istikrarsızlık ve gerginlik yarattığını söyledi. Guterres, güvenlik konseyinin aldığı son kararla diğer önlemlerin yanı sıra ham petrol ve petrol ürünlerinin ithalatının sınırlandığını, tekstil ürünlerinin ihracının yasaklandığını, yurtdışındaki Kuzey Koreli çalışanların vizelerinin yenilenmesinin engellendiğini belirtti. Kuzey Kore’yi Güvenlik Konseyi kararlarına uymaya davet etti. Sorunun çözümü için mümkün olduğunca diplomasinin kullanılması gerektiğini vurguladı.

Trump ile iklim değişikliği zirvesi

Bir gazetecinin Genel Kurulun üst düzey toplantıları sırasında ABD Başkanı ile biraraya geldiğinde gündeminde neler olacağı sorusunu da yanıtlayan Gutarres, “Myanmar ve Kuzey Kore konularıyla daha önce buradan söylediğim şeyleri kendisine de ileteceğim. İklim değişikliği konusunda da konunun dünya için ne kadar önemli bir sorun olduğunu belirtmiştim. Yeşil ekonomi tüm dünya için faydalı. İklim değişikliği dünya için ciddi bir sorun” diye konuştu.

Kıbrıs konusunda yeni rapor

Kıbrıs konusunda bir soruyu da yanıtlayan Gutarres, Kıbrıs ile ilgili hazırladıkları son raporların önümüzdeki ay yayınlanacağını belirtti.

Gutarres, Filistin konusunun çözümü için iki devletli çözümün sağlanması gerektiğini belirtti. Suriye, Libya ve Yemen konusunda çözüm yollu bulmak için genel kurulda üst düzey görüşmelerin yapılacağını belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG