Erişilebilirlik

Amazon’un Dev Süpermarket Zincirini Satın Alması Rakiplerini Zor Durumda Bıraktı


ABD piyasaları geçtiğimiz çarşamba günü açıklanan ABD Merkez Bankası’nın çeyrek puanlık faiz oranı artışının etkisinde olumlu bir noktada geçtiğimiz haftayı tamamlamıştı. Her ne kadar bu haber özellikle bu artıştan oldukça fazla yarar sağlayacak olan banka sektörünü harekete geçirse de, internet üzerinden binlerce ürünün satışını sağlayan tüketici devi Amazon’un ABD’nin lüks ve organik ürünler satan Whole Foods süpermarket zincirini satın aldığını açıklaması, piyasalara beklenmedik bir hareket getirdi.

Artık küresel anlamda bir dev haline gelen online satış platformu Amazon, geçtiğimiz ay açıkladığı çeyrek raporunda birçok önemli tüketici perakende markasını geride bırakmış ve beklentilerin üzerinde rekor seviyede kar açıklamıştı. Şirketin çeyrek raporu Amazon hisselerini elinde tutan yatırımcıları mutlu etse de, bazı uzmanlar şirketin büyüme hızının uzun vadede ekonomiyi olumsuz etkileyebileceğini belirtmişlerdi. Bazı kesimler ABD’de bulunan alışveriş merkezlerinin Amazon’la yarışamayacağını ve 2020 yılına kadar şu anda var olan alışveriş merkezlerinin %40’ının kapanacağını tahmin ediyorlar. Bu da Merkez Bankası’nın geçen haftaki değerlendirmesi doğrultusunda büyüme trendinde olan ABD ekonomisinde bir çok kişinin işsiz kalmasına yol açabilir.

Nisan ayından bu yana Wall Street’in beklediği satış gerçekleşti ve bazı uzmanların tahminleri doğrultusunda bu satış piyasaları ciddi anlamda etkilendi. Son bir kaç yılda hızla büyüyen ve bu büyüme yüzünden kendisini finansal anlamda zor bir durumda bulunan Whole Foods’un el değişimi Wall Street’te işlem gören diğer süpermarket zinciri hisselerinin çok sert düşüşler yaşamalarına sebep oldu. Amazon’un el attığı her sektör olduğu gibi süpermarket sektörü hisseleri son bir kaç gündür ciddi kayıplar verdi Yatırımcılar Amazon’un bu hareketinin ardından sadece süpermarket sektöründe değil ilaç sektöründe de büyük değişiklikler yapacağını düşünüyorlar.

Kısacası bu hareketin etkilerini tüm ABD ekonomisi ve muhtemelen bu zincirlerin yurtdışındaki halkaları da hissedecek. Amazon’un Whole Foods’u alması bir bakıma, belki de Amazon’un klasik tüketicileri elden kaçırmak istemediğinin de göstergesi olabilir. Amazon yılbaşından bu yana New York’ta fiziki satış noktaları açmaya başladı. Tüketiciler Amazon’dan aldıkları ürünleri bu noktalarda iade edebiliyor ve hatta bazı markaları deneyerek bile alabiliyorlar.

Amazon’u en büyük rakibi Walmart zinciri se Amazon ile rekabeti artırmaya çalışıyor. Cuma günü yapılan bir açıklamaya göre Walmart, erkek giyim markası BONOBOS’u 310 milyon dolara alacağını açıkladı. Fakat bu gelişmelere rağmen Walmart hisseleri ve ABD’nin toptan satış yapan Costco süpermarket zincirinin hisseleri düşüşlerini sürdürüyorlar.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG