Erişilebilirlik

ABD Suriye’de İran Yapımı İnsansız Hava Aracı Düşürdü


İran yapımı Shaheed 129 insansız hava aracı
İran yapımı Shaheed 129 insansız hava aracı

IŞİD’e karşı mücadele eden koalisyon güçlerine ait hava kuvvetlerine bağlı bir Amerikan savaş uçağı Suriye hava sahası üzerinde insansız bir hava aracını vurdu. Amerika Savunma Bakanlığı Pentagon’dan yapılan açıklamada vurulan hava aracının İran yapımı olduğu ancak hangi ülke tarafından kullanıldığının belli olmadığı kaydedildi.

Amerikan Fox News Televizyonu ise düşürülen insansız hava aracının İran’a ait olduğunu duyurdu.

Pentagon açıklamasında da düşürülen hava aracının Shaheed 129 model olarak bilinen silahlı bir İHA olduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca İHA’nın IŞİD’e karşı mücadele eden kuvvetlerin eğitim tesislerine yakın Tanf’ın kuzeyinde vurulduğu ifade edildi. Aynı bölgede daha önce de bir İHA, koalisyon güçleri tarafından vurularak düşürülmüştü.

Pentagon açıklamasında rejime ait ya da rejim yanlısı hava araçlarının IŞİD’e karşı mücadele eden güçleri tehdit etmesine izin verilmeyeceği hatırlatıldı. Açıklamada koalisyon Suriye’deki tüm gruplara ortak düşman IŞİD’e karşı mücadeleye ve tüm çabaların bu yönde yoğunlaştırılması çağrısında bulunuldu.

Pazar günü Amerikan savaş uçağı bir Suriye savaş uçağını düşürmüş, olay Moskova'nın tepkisini çekmişti. Haziran'ın ilk günlerinde de Amerika bir insansız hava aracını daha düşürmüştü.

Olay, Suriye'nin doğusunda kontrolü sağlamak için yürütülen savaşta artan gerilimi ortaya koyuyor.

Pentagon açıklamasında, Suriye'de Rusya'nın endişe verici bir hareketinin görülmediği de kaydedildi.

Bu arada Amerikan ordusu koalisyon güçlerinin geçen ay IŞİD'in üst düzey din adamı Türki el-Binali'yi düzenlenen hava saldırısında öldürdüğünü açıkladı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG