Erişilebilirlik

ABD'de Bir Hükümet Çalışanı Gizli Bilgi Sızdırmaktan Tutuklandı


ABD’de sözleşmeli bir hükümet çalışanı, gizli bilgileri bir internet sitesine sızdırdığı gerekçesiyle tutuklandı.

Adalet Bakanlığı’nın açıklaması, The Intercept adlı haber sitesinin, ele geçirdiği gizli bir belgeyi yayınlamasıyla geldi. Belge Rus askeri istihbaratının, başkanlık seçimleri öncesi ABD seçmen kayıt sistemlerine girmeye çalıştığını gösteriyor.

Bir FBI ajanının yeminli ifadesine göre, tutuklanan isim Reality Leigh Winner. 25 yaşındaki Winner, gizli istihbaratı yazdırıp, haber kuruluşuna postaladığını itiraf etti.

Yeminli ifadede, bir ABD istihbarat dairesinin soruşturmasında Winner dahil altı kişinin belgeyi yazdırdığının ve Winner’ın ismi verilmeyen haber kuruluşuyla e-posta bağlantısı olduğunun belirlendiği yer aldı.

Sözkonusu belgeyle The Intercept sitesinde yayımlanan belge aynı tarihi taşıyor. tarihleri aynı.

Hükümet, Winner’ın çok gizli belgeyi hangi daireden aldığını açıklamadı; genç kadının Georgia eyaletinde bir hükümet tesisinde çalıştığını bildirmekle yetindi.

The Intercept’in haberine göre Ulusal Güvenlik Dairesi’nin çok gizli belgesi, Rus bilgisayar korsanlarının, yerel seçim ofislerinin bilgisayarlarına aylarca sızma çabası sergilediğini belirtiyor.

Belgeye göre Rus korsanlar, kullanıcıları kandırarak hesap bilgilerini avlamaya çalıştı. Yerel hükümetlere altyapı sağlayan, seçmen kayıt sistemleriyle ilgilenen firmalar hedef alındı.

Bilgisayar korsanlarının ne kadar başarılı olduğu ise belirsiz. Intercept sitesi, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin analizinde, müdahalenin seçim sonuçlarına etkisinin yer almadığını yazdı.

Amerikan istihbarat servislerinin Ocak ayında yayımladığı raporda, Rus lider Vladimir Putin’in, başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ın seçilmesini sağlamak için etki etme kampanyası emri verdiği öne sürülmüştü.

Raporda ayrıca İç Güvenlik Bakanlığı’nın, Rusların hedef aldığı sistemlerin oy sayımında yer almadığı değerlendirmesi yer almıştı.

Rusya’nın müdahalesi ve Trump’ın kampanyasıyla olası ilişkileri ABD Kongresi’nin iki komisyonu ve Adalet Bakanlığı’nın görevlendirdiği bir özel savcı tarafından soruşturuluyor.

İddialar Moskova tarafından sürekli yalanlanıyor. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya’nın oylama sistemlerine sızmaya çalıştığı iddialarını kesin bir dille reddetti.

Peskov, “Bu çıkarımın gerçeklerle hiçbir alakası yok” dedi.

Vladimir Putin de, Soçi’de gazetecilerle görüşmesinde Rus hükümetinin seçimlere müdahale ettiği iddialarını reddetmiş; ancak bazı vatanseverlerin Rusya için hareket etmiş olabileceğini söylemişti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG