Erişilebilirlik

Akıncı: ’Ön Koşullar Kalktı Akıl ve Mantık Çizgisinde Buluşuldu’


Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’le dün akşam düzenlenen dört saatlik zirveyi gazetecilere değerlendirdi.

New York’ta kaldığı otelde basın toplantısı düzenleyen Akıncı, dün akşamki görüşmede akıl yolunda, mantık çizgisinde buluşulduğunu, ön koşulların ortadan kalktığını ve Cenevre müzakerelerinin yolunun açıldığını söyledi.

17 Mayıs’ta Kıbrıs'ta yapılan son liderler görüşmesinde, Cenevre'nin yolunu açacak herhangi bir sonuç elde edemediklerini belirten Akıncı, dün akşam Birleşmiş Milletler’de yapılan görüşmelerde ise tüm ön koşulların ortadan kalktığını ifade etti.

Akıncı, “Genel Sekreter'in davetiyle gerçekleşen dün akşamki görüşmede akıl yolunda buluşuldu. Mantık çizgisinde buluşuldu. Ön koşullar ortadan kalktı. Bu şekilde Cenevre'nin yolu da açılmış oldu“ dedi.

‘Tüm taraflar kazançlı çıkabilir’

Birleşmiş Milletler’de yapılan son zirvenin ardından Kıbrıs’ta kalıcı çözüm için umutlarının oldukça arttığı gözlenen Akıncı, şöyle devam etti:

“Ortaya çıkan bu tabloda Kıbrıs'ın geleceği için tüm tarafların kazançlı çıkabileceği yeni bir dönüşüm projesi hayat bulabilecek. Gerek Kıbrıs'ta iki toplum arasında, gerekse oluşturabileceğimiz siyasal eşitlik içinde federal bir Kıbrıs'ın Türkiye ile olan ilişkileri gerekse Türk-Yunan ve Türkiye'nin Avrupa ile olan ilişkilerinin yeni ve daha verimli bir döneme girmesini sağlamak mümkündür" dedi.

‘Açıkta kalan tüm konular ele alınacak’

Akıncı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ortak açıklama metninde de görüleceği gibi elbette güvenlik ve garantiler de ele alınacak ve görüşülecek ama paralel bir süreçte diğer tüm açıkta kalan konular da ele alınacak. 5'li olarak toplanıldığında güvenlik ve garantiler konuşulacak, diğer konular da iki toplumun ele alacağı konulardır.BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide’nin yürüttüğü mekik diplomasisi de bir sonuç üretememişti. Bunun temel nedeni kuşkusuz bugüne kadarki uzlaşmalara, 12 Ocak Cenevre konferansının sonuç bildirgesine uygun düşmeyen bir tarzda Rum liderliğinin ön koşullar ortaya koyma tavrıydı” diye konuştu.

‘Cenevre’de artık sonuca gitmek lazım’

Haziran ayı içerisinde yapılacak Cenevre görüşmelerinde fırsatın çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten Akıncı, ‘Son fırsat diyorum çünkü gerçekten federal çözüm için yıllardır konuşuluyor, uğraşılıyor. Artık toprak konusunda da ileri adımların atılabildiği, güvenlik garantileriyle konferansların toplanabildiği bir noktaya geldik. Bu noktaya gelmek Kıbrıs Türk tarafının ve Türkiye’nin de ciddi gayretleriyle oldu. Cenevre’de tüm başlıklarda artık bir sonuca gitmek lazım. Cenevre’nin bu aşamasını artık bir ara evre olarak görmek mümkün değildir, bu bir çözüm konferansıdır. Ya da çözülemiyorsa da bunu artık toplumlarımıza anlatacağımız bir dönemdir’ dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG