Erişilebilirlik

Amerika Suriyeli Kürtler'e Silah Teslimatına Başladı


Amerika Savunma Bakanlığı, Amerikan ordusunun Suriyeli Kürt gruplara ağır silah teslimatına başladığını açıkladı. Amerika’nın Sesi Türkçe Yayın Bölümü'ne bilgi veren Pentagon Sözcüsü Eric Pahon, teslimatın başladığını ve ilk parti teslimatın içinde küçük silahlar ve askeri araçların bulunduğunu belirtti.

Pentagon Sözcüsü, aynı zamanda bölgedeki askeri danışmanların elden geldiğince verilecek silah ve teçhizatın kullanımını izlemeye alacağını bildirdi. Bu açıklama doğrultusunda Suriye Demokratik Güçleri’ne bağlı Kürt gruplara verilecek silahların sadece “yalnızca IŞİD’e karşı kullanılması” amaçlanıyor. Sözcü aksi bir durum tespit edilirse yardımın kesileceğini bildirdi.

Pahon ayrıca ilerleyen günlerde de bölgedeki Kürt güçlere küçük çaplı silah, cephane, ağır makineli tüfek ve intihar saldırılarında kullanılan bombalı araçlara karşı kendilerini koruyabilecek teçhizat sevkiyatı yapılacağını belirtti.

Pentagon Sözcüsü, açıklamasında daha önce de Amerikan yönetimi tarafından dile getirilen, Rakka’nın en kısa sürede geri alınması konusunda YPG ve bölgedeki Kürt güçlerin başarılı olacağına inanıldığı görüşünü tekrarladı. IŞİD’le mücadele koalisyonunun “karada mücadele veren ortaklarına” seslenen Pahon, IŞİD’İn bölgeden süratle temizlenmesi için koalisyonun, cephedeki ortaklarına destek olmak zorunda olduğunu ve uygun teçhizatın sağlanması gerektiğini belirtti.

Türkiye, Trump yönetiminin bölgede PKK’nın uzantısı olarak gördüğü YPG’ye ağır silah verme kararını sert biçimde eleştirmişti. Amerikan yönetimi kaygıları gidermek amacıyla yaptığı açıklamalarda, silahların Rakka operasyonu için verildiğini ve daha sonra geri alınacağını bildirmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Amerika’nın bu kararı üzerine Washington seyahati öncesinde sert mesajlar vermiş ve “Şimdi de biz en üst düzeyde Sayın Trump'la bu görüşmeleri yapalım istiyoruz ki; bizim yapacağımız görüşme virgül mesafesinde değil, nokta mesabesinde olacaktır. Bu bakımdan önemli” demişti. Erdoğan Washington’da Trump ile görüştükten sonra Amerika’nın Sesi Türkçe Servisi’nin konu ile ilgili sorusuna “Nokta koyarsak olmaz” yanıtını vermişti.

Amerika’nın Sesi Türkçe Yayın Bölümü'ne konuşan PYD lideri Salih Müslim de, “Amerika’nın vereceği silahların PKK’ya geçmesi mümkün değil, bu silahlara Suriyeli Kürtler'in kendilerini savunmak için ihtiyaçları var” demişti.

  • 16x9 Image

    Mehmet Sümer

    Mehmet Sümer, CNN Türk, Haber Türk ve TRT kanallarında haber spikeri, dış haberler muhabiri ve savaş muhabiri olarak çalıştı. TRT Bağdat Temsilciliği ve New York Temsilciliği görevlerinde bulundu. Irak, Ukrayna, Mısır ve Suriye iç savaş ve karışıklıkları başta olmak üzere dünyanın birçok noktasından canlı yayınlar, haber ve röportajlar yaptı. 2016 Aralık ayından bu yana Amerika'nın Sesi kadrosunda görev yapıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG