Erişilebilirlik

YSK’nın Mühürsüz Pusula Kararına Tepki Çığ Gibi


Türkiye, Yüksek Seçimi Kurulu’nun mühürsüz oyları geçerli sayma kararını tartışıyor.

Seçim sürerken bu kararını açıklayan YSK Başkanı, sonuçların açıklanmasından sonra kararını önceki kurulların daha önceki seçimlerde verdiği kararlarla uyumlu olduğunu belirterek savundu.

Ancak YSK’nın bu tutumu özellikle hayır kampanyası yürüten partiler tarafından kabul görmedi. Karar sosyal medyada büyük tepki çekti.

Bir grup CHP’li soluğu akşam saatlerinde Kadıköy İlçe Seçim Kurulu’nda aldı.

CHP’li seçmenler YSK kararından rahatsız

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan İbrahim Can, henüz ilçe seçim kurulunda seçim tutanakları teslim edilmeden kararın açıklandığını ve bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

“Mühürsüz oy pusulaları olduğu için buraya geldik. Böyle bir şey Türkiye tarihinde ilk kez yaşanıyor. Mühürsüz oy pusulaları geçerli sayılıyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Diyarbakır’ı hayır kazanmış ama seçim kaybediliyor. Sandıkta kazandığımızı YSK da kaybediyoruz. Bu seçim şimdi şaibesizdir denilebilir mi?”

Partililer CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da yeterli tepkiyi göstermemesinden şikayet ediyordu. Seçim Kurulu’nun önüne gelen CHP eski İstanbul milletvekili, partililerin CHP liderine verdiği tepkiyi yumuşatırken Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada seçimlerin “oldu bitti”ye getirilmek istendiğini söyledi.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı’nın açıklamasından sonra akşam saatlerinde aralarında Kadıköy, Şişli, Beşiktaş ve Bakırköy’ün bulunduğu ilçelerde vatandaşlar akşam saatlerinde evlerinden tencere tava çalarak kurulun aldığı kararı protesto ettiler.

Özdağ: YSK üyeleri usulsüzlük yapıyor, yargılanacaklar

Aynı saatlerde MHP’den ihraç edilen genel başkan adayı ve Gaziantep milletvekili Ümit Özdağ, YSK’nın aldığı karara kurulun Ankara’daki binası önünde tepki gösteriyordu.

Kendisini destekleyen bir grupla YSK’nın önüne giden Prof. Özdağ, kurulun manipülasyon yaptığını söyledi.

Özdağ, “Bu, YSK tarafından referandumun iktidar lehine açık bir şekilde manipüle edilmesidir. Bütün YSK üyeleri usülsüzlüğün önünü açıyor. Teker teker yargılanacaklar. Türk halkının almış olduğu karara başta YSK olmak üzere herkes saygı göstermelidir. Bütün YSK üyeleri usulsüzlüğün önünü açıyor. Teker teker yargılanacaklar” dedi.

YSK kararına tepki gösteren bir aile hekimi protestosuna sokağa taşıdı

Üsküdar Hayır Meclisi üyesi Hülya Şen, YSK’nin aldığı kararı protesto etmek için yürüyüş eylemi başlattı. Doktor olan Şen, bu sabah görev yaptığı Sağlık Bakanlığı’ndan da istifa etti.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Şen, “Yüksek Seçim Kurulu’nun aldığı karar ne benim içime sindi ne de on binlerce insanın içine sindi. Bizim günlerce kapı kapı gezerek yaptığımız çalışmalar YSK’nın hukuksuz bir kararıyla heba oldu. Dün akşam evde bu kararı duyunca bunu kabullenemedim. Sabah kamuda görevimden istifa ettim. Ve YSK’ya yürüme kararı aldım” dedi.

Aile hekimi olan Hülya Şen, uzun zamandır Anadolu Liseleri’nin proje okullara dönüştürülmemesi için kampanya yürüten “proje değilsiniz” kampanyasının da üyesi.

Yürüyüş için Kadıköy’e geldiğinde “proje değilsiniz” tişörtü vardı. Aralarında CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin ve Üsküdar’daki hayır kampanyası yürüttüğü arkadaşları “emin misin?” diye sordu. Ama Şen kararlıydı.

Daha sonra üniversite öğrencisi kızı ve arkadaşları Kadıköy’de oturduğu kafeye geldi. Onların da yolundan çevirmeye girişimleri sonuçsuz kaldı. Ve YSK protestocusu ilan ettiği gibi saat 15.00’de Kadıköy’den Ankara’ya doğru yürümeye başladı.

YSK Başkanı Mühürsüz Pusulaları Savundu

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, mühürsüz pusulalara ilişkin tartışmalara değindi. Güven, eleştirilere yönelik olarak, pusulaların YSK tarafından üretildiğini ve sahte olmadığını savundu.

Güven, daha önce de bu tür uygulamaların alındığını kaydetti.

YSK Başkanı, “Bu uygulamayı ilk yapan biz değiliz, daha önce birçok defa bu tür kararlar alındı” dedi.

Sad’ Güven, seçimden sonra yaptığı açıklamada da kararın oylar sisteme girmeden önce alındığını söylemişti.

YSK Başkanı Mühürsüz Pusulaları Savundu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG