Erişilebilirlik

Tillerson Çin Cumhurbaşkanı Şi ile Görüştü


ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Çin’in başkenti Pekin’deki temasları çerçevesinde Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping ile görüştü.

Bakanlık Sözcü Vekili Mark Toner yaptığı açıklamada, Büyük Halk Salonu’nda yapılan görüşmede iki liderin, ABD-Çin ilişkilerinde 40 yıl önceki tarihi açılımdan bu yana sağlanan ilerlemeleri konuştuklarını bildirdi.

Toner, Çin Cumhurbaşkanı Şi ve ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’ın, iki ülke arasında daha fazla işbirliğine yönelik fırsatların bulunduğu noktasında görüş birliği içerisinde olduğunu belirtti.

Sözcü bununla birlikte, Şi ve Tillerson’ın, aralarında bazı farklılıkların da olduğunu ve bunların gelecekte de devam edeceğine dikkati çektiğini kaydetti.

Görüşmede Tillerson’ın, Başkan Trump’ın, ABD-Çin ilişkilerinin geleceğine ilişkin yol haritasını konuşmak üzere yakın bir zamanda Şi ile yüz yüze görüşme yapmayı umduğunu de aktardığı ifade edildi.

Tillerson dün de Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile biraraya gelmişti.

Tillerson’ın Pekin ziyaretinin ana gündem maddelerinden birini, Kuzey Kore’nin nükleer ve füze programları oluşturdu.

Tillerson, Çin Dışişleri Bakanı Wang ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Kore yarımadasındaki gerilimin oldukça tehlikeli bir boyuta ulaştığını söylemişti, Tillerson, “Kore Yarımadası'ndaki gerilimin tehlikeli bir seviyeye çıktığı konusunda ortak bir görüş içinde olduğumuzu düşünüyorum. Kuzey Kore'yi nükleer silah geliştirmekten vazgeçiremesek de Çin ile birlikte çalışacağız” diye konuşmuştu.

Amerikan Dışişleri Bakanı ayrıca, ABD ve Çin’in Kuzey Kore meselesinden bağımsız olarak karşılıklı saygıya dayanan, çatışmasız ve karşılıklı kazanca dayalı pozitif bir ilişkisi olduğunu vurgulamıştı.

Tillerson, bir önceki durağı Güney Kore’nin başkenti Seul’de yaptığı açıklamada da, Kuzey Kore’ye karşı stratejik sabır politikasının sona erdiğini ve askeri seçeneğin masada olduğunu söylemişti.

Amerika Başkanı Donald Trump Cuma günü attığı tweette Kuzey Kore’nin çok kötü davrandığını ve Çin’in de yardım için çok az şey yaptığını yazmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG