Erişilebilirlik

Çavuşoğlu Konuştu Ziyaret Krizi Fransa'ya Sıçradı


AB ülkeleri ile yaşanan ziyaret krizlerinin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa'nın Metz kentinde miting düzenledi. Çavuşoğlu burada yaptığı konuşmada Hollanda'nın tavrını sert sözlerle eleştirerek "Özür yetmez bedelini ödeyecekler" dedi.

Fransız aşırı sağ ve sağ partileri ise Fransız iktidarına Metz mitingine izin verdikleri için sert eleştiri yöneltti. Fransa Dışişleri "gösteri yasaldır, yasaklamayı gerektirecek bir neden yoktu" yanıtı verdi. Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, "Türkiye'ye de provokasyonlardan kaçınma ve tansiyonu düşürme" çağrısı yaptı

Hollanda ile yaşanan gergin gecenin ardından Metz kentine gelen Bakan Çavuşoğlu, Hollanda'nın tavrını açıklamak için AB'li diplomatlarla telefon trafiği gerçekleştirdi. Ardından gazetecilere bir açıklama yapan Bakan Çavuşoğlu, "Hollanda, Bakanımızın önce yolunu kesti, sonra tam konsolosluğumuza girerken bloke etti. Her şeyden önce Viyana Sözleşmesi açık. Orası Türk toprağıdır. Maslahatgüzarım ve bakanım içeriye alınmadı, başkonsolos da dışarıya çıkamadı. Bu Viyana Sözleşmesi'nin ihlalidir. Orada barışçıl gösteri yapan insanların üzerine köpeklerle saldırdılar. Özür yetmez bunun karşılığı olacak" dedi.

Hollanda özür dilemedikçe yaptırımlar uygulayacaklarını dile getiren Bakan Çavuşoğlu, "Bunların amacı farklı. Avrupa bir uçurma gidiyor, 2. Dünya Savaşı öncesine gidiyor. Bunu hatırlatınca çok üzülüyorlar ama gerçek bu" diye konuştu.

Telefon diplomasisi ile yaptığı görüşmeler hakkında da bilgi veren Çavuşoğlu, "AB Dönem Başkanı dahil birçok dışişleri bakanlarıyla görüştüm. Uluslararası hukukla da mücadelemizi sürdüreceğiz. Hollanda'nın bu faşizan tutumuna karşı eleştirileri Avrupalılardan da duymak istiyoruz" diye

Ziyaret krizi Fransa'ya mı sıçrıyor?

Bu arada Hollanda, Almanya, Avusturya ve İsveç'in ardından Türk hükümetine mensup bakanların Avrupa'da referandum kampanyası yapması tartışmaları Fransa'ya da sıçradı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Metz kentindeki mitingini sürdürürken, Fransız aşırı sağ ve sağ parti mensubu politikacılar Fransız hükümetini mitinge izin verdiği için eleştirdi.

Hollanda krizine kadar tartışmalara sessiz kalan Fransız sağı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Fransa'nın Metz kentindeki mitingine izin verilmesini sert bir dille eleştirdiler.

Merkez sağ ana muhalafet partisi Cumhuriyetçiler'in (LR) milletvekili ve eski AB Bakanı Pierre Lellouche, yazılı bir açıklama yaparak, "Türk Dışişleri Bakanı'nın mitingine izin verilmesi anlaşılmaz bir tavır. Kendi ülkelerinde tüm demokratik kuralları çiğneyen yabancı hükümetlerin, utanmadan bizim demokrasi kurallarımızı kullanarak bizim ülkemizde kampanya yapmalarını kabul etmek söz konusu olamaz" dedi.

LR milletvekili Roger Karoutchi de, Twitter hesabından "Bir Türk bakan bugün Metz'de miting yapıyor. Almanya, Hollanda, Avusturya bu mitingleri yasaklıyor. Hükumet neden Fransa'da izin veriyor, açıklama?" diye yazdı.

Muhafazakar sağ Cumhurbaşkanı adayı "Debout La France" hareketi kurucusu Nicolas Dupont-Aignan da, "Türkiye'nin Avrupa karşıtı söylemleri artık son bulmalıdır. Fransa yabancı ülkelerin baskılarına boyun eğmemelidir. Fransa, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politik tutkularının paspası değildir" diye konuştu.

Aşırı sağ Front National (FN) milletvekili Gilbert Colard ve FN Genel Başkan Yardımcısı Florian Philippot da Twitter hesaplarından, Çavuşoğlu'nun mitingine izin veren hükumeti sert bir üslupla eleştirdi.

Ayrault'dan Türkiye'ye "provokasyondan kaçının" çağrısı

Eleştiriler üzerine yazılı bir açıklama yapan Fransız Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, ülke içindeki sağ partilerden Metz mitingine izin vermeleri nedeniyle gelen eleştiriler üzerine kararın gerekçesini açıkladı.

Ayrault, "Metz'deki toplantının, Fransa'daki bir derneğin kapalı bir mekanda organize ettiği bir etkinlik olduğunu, kamu güvenliğini tehdit edecek bir nitelik taşımadığı için de yasaklanması için bir gerekçe bulunmadığını" dile getirdi.

Fransa'nın bir hukuk devleti olduğunu vurgulayan Ayrault, şöyle devam etti:

"Bu durumda kanıtlanmış bir kamu düzeni tehdidi olmadığından, dahası Fransız siyasetine müdahale unsuru taşımadığından, bu toplantıyı da yasaklayacak bir gerekçe yoktur.

Bugün Türkiye ile çok sayıda Avrupa Birliği ülkesi arasında yükselen tansiyon karşısında, Fransa itidal çağrısı yapmaktadır. Ayrıca, Türk yetkililerini de provokasyon ve aşırılıklardan kaçınmaya çağırmaktadır.

Fransa'nın demokratik kurallara bağlılığını bir kez daha hatırlatırım. Bu şartlar altında, sorumlu davranış sergilemek ve gereksiz tartışmaları engellemek gerekir."

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG