Erişilebilirlik

Senatörler Flynn’in İstifasının Doğru Karar Olduğu Görüşünde


Hem Demokrat Parti hem de Cumhuriyetçi Parti’den senatörler Michael Flynn’in ulusal güvenlik danışmanlığı görevinden istifasının doğru bir karar olduğu konusunda birleşti. Senatörler Başkan Donald Trump’ı da Beyaz Saray ekibine güvenlik ile ilgili konularda çekidüzen vermeye çağırdı.

Cumhuriyetçi senatörlerden John McCain “Bu istifa olması gereken birşeydi. Flynn Başkan Yardımcısı’na yanlış bilgi verdi” dedi.

İstifa mektubunda Flynn Başkan Yardımcısı Mike Pence’e Rusya’nın Washington Büyükelçisi ile yaptığı görüşme hakkında eksik bilgi verdiğini kabul etti. Pence, katıldığı bir televizyon programında Flynn’in Rus Büyükelçi ile yaptırımlar konusunu konuşmadığını savunmuştu. Ancak daha sonra Flynn bu konunun konuşulduğunu itiraf etmek zorunda kaldı.

Bağımsız Senatör Angus King, Amerika kanunlarına göre yetkisi olmayan bir kişinin yabancı bir devlet ile görüşme yapmasının yasak olduğuna, buna karşın Flynn’in Rus büyükelçi ile görüşmesinin Obama yönetiminin son günlerinde yapıldığına dikkat çekiyor

Senatör King “Sivil vatandaşlar, ki o dönemde henüz resmi görevine başlamamış olan Flynn de o konumdaydı, bir yabancı ülke ile müzakerede bulunamazlar. Aynı anda iki başkan ve yönetim olamaz” dedi.

McCain gibi bazı senatörler, konunun Flynn’in davranışının ötesinde boyutları olduğunu düşünüyor.

McCain “Trump gerçek bir karar alma mekanizmasına sahip olmalı. Gördüğümüz kadarıyla Beyaz Saray’da farklı güç noktaları var ve bu daha önce hiç şahit olmadığımız şekilde bir düzensizlik ve karışıklığa neden oluyor. Bu durum bizim denetim konusundaki sorumluluklarımızı artırıyor. Görüyoruz ki bu yönetimin ulusal güvenlik konusunda anlaşılması güç tavırları var” dedi.

Demokrat senatörlerden Jack Reed de “Trump ilk olarak yeni bir ulusal güvenlik danışmanı seçmeli. Daha sonra da oturup kendisinin ve yardımcılarının Ruslarla ilişkilerini değerlendirmeli, çünkü bunların sıradan günlük ilişkiler olmadığına dair çok sayıda emare var” diye konuştu.

Konunun Senato tarafından araştırılması gerektiğini söyleyen Batı Virginia eyaletinden Demokrat Senatör Joe Manchin de “Bu ciddi anlamda araştırılması gereken bir konu. Rusya ile ilişkilerin boyutunu her nereye kadar gidiyorsa araştırmalıyız. Eğer bu konuda gerçek bir sonuç istiyorsak sonuna kadar gitmeliyiz. Kamuoyu bu noktada gerçekleri öğrenmek istiyor ve buna da hakkı var” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG