Erişilebilirlik

Efsane Boksör Muhammed Ali Öldü


Muhammed Ali
Muhammed Ali

O, 20'nci yüzyılın ve dünya spor tarihinin en önemli figürlerinden biriydi. Boks sporunu dünyanın dört bir yanında sevdirdi, hayatı film oldu, politik duruşuyla da çok konuşuldu. Ama Cuma gecesi üzücü haber geldi, uzun zamandır sağlık sorunları ile boğuşan dünya ve olimpiyat şampiyonu Muhammed Ali hayatını kaybetti.

Efsane Boksör Muhammed Ali Öldü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:09 0:00

Üzücü haberi aile sözcüsü Bob Gunnell verdi. Amerikan basınına konuşan Gunnell, iki gün önce Phoenix'te hastaneye kaldırılan Ali'nin öldüğünü doğruladı. Muhammed Ali, uzun zamandır Parkinson sendromuyla mücadele ediyordu. Son iki yıldır çeşitli gerekçelerle birçok kez hastaneye kaldırılmış ve daha sonra taburcu edilmişti. Ancak Perşembe akşamı bu defa solunum yetmezliği teşhisiyle hastaneye götürülmüştü.

Muhammed Ali 1942'de Kentucky eyaletinin Louisville kentinde Cassius Marcellus Clay Jr. ismiyle doğdu. 12 yaşında boksa başladı. 1960 Roma Olimpiyatları'nda ağır siklette altın madalya aldı. Ağır siklette ilk dünya şampiyonluğunu 1964'te daha 22 yaşındayken kazandı. Bu şampiyonluğun ardından din değiştirerek İslam'ı seçti ve Muhammed Ali ismini aldı. Vietnam Savaşı sırasında, "Vietnamlılar bana hiçbir kötülük yapmadılar ki onlarla savaşayım" sözleri tarihe geçti. Bu sözleri nedeniyle 5 yıl hapis ve 10 bin dolar para cezasına çarptırıldı. Pasaportu ve lisansı elinden alındı, boksa 3 yıl ara vermek zorunda kaldı. 1970'te karar temyiz edildi ve boksa geri döndü. İkinci dünya şampiyonluğu 1974'te geldi. 1978'de ağır siklette dünya şampiyonluğunu 3 kez elde eden ilk boksör olarak tarihe geçti. ​

Siyasi ve toplumsal çıkışlarıyla da konuşulan bir isim oldu Muhammed Ali. Sivil Yurttaşlık Haraketi'nin lideri Martin Luther King Jr.'a destek vermiş, siyahların haklarını savunmuştu. 1960'ta bir lokantada sadece beyazlara servis yapıldığını öğrenince, Roma Olimpiyatları'nda kazandığı altın madalyasını nehre atmıştı.

11 Eylül saldırıları üzerine 2001'de Sıfır Noktası'na giderek hem dayanışmasını sunmuş hem de İslam'ın barış dini olduğu mesajları vermişti. Aynı yıl hayatı filme çekilmişti. Filmde Muhammed Ali'yi Will Smith canlandırdı.

2005'te insan hakları, dini özgürlük ve insani yardım konusunda yaptığı çalışmalar nedeniyle Özgürlük Madalyası'na layık görüldü. Ali, madalyasını dönemin ABD Başkanı George W. Bush'un elinden aldı. 2009'ta ABD'nin ilk siyah başkanı olan Barack Obama'nın yemin törenine katıldı.

ABD Başkanı Barack Obama da sosyal medya hesabından Muhammed Ali'nin 1965'te Sony Liston'ı yendiği maçın fotoğrafını yayımladı ve “Dünyayı sarstı ve daha iyi bir yer haline getirdi. Huzur içinde uyu şampiyon" diye yazdı.

Obama'nın Muhammed Ali hayranı olduğu ve Beyaz Saray'daki ofisinde ünlü boksçunun eldivenlerini sergilediği biliniyor.

Boks üslubunu “kelebek gibi uçar, arı gibi sokarım” sözleriyle tanımlayan Muhammed Ali, 1980'lerde başlayan Parkinson sendromunu bir süre gizlemeyi tercih etti. Bu dönemde de maçlara çıktı. Son olarak 8 Nisan'da Arizona'nın Phoenix kentinde bir yardım etkinliğine katılmıştı.

Neler dediler?

Muhammed Ali'nin ölümünün ardından hayranları da yasa boğuldu. Ünlü isimler Ali için peş peşe taziye mesajları yayınladı.

Bill Clinton, Eski ABD Başkanı

"Hoşçakal dostum, bir çok yönden harika biriydin."

Hillary Clinton, Demokrat Parti başkan adayı:

“1960'ta olimpiyat madalyasını almasından bu yana tüm dünyadaki boks hayranları ne seyrettiklerini biliyordu. Bir daha asla bir araya gelemeyecek bir karışım. Güzelliğin ve zarafetin, hızın ve kuvvetin karışımı.”

Donald Trump, Cumhuriyetçi Parti başkan adayı:

“Gerçekten büyük bir şampiyondu ve harika bir adamdı. Hepimiz onu özleyeceğiz.”

Jesse Jackson, Sivil Haklar Hareketi Lideri:
“Dualarımız Muhammed Ali için. Amerika'nın iyi ismi, dünya boks şampiyonu, toplumsal dönüştürücü ve savaş karşıtı kahraman.”

Bernice King, Martin Luther King Jr.'ın kızı:

“Bir çok şeyin şampiyonuydun. İyi savaştın, huzurla uyu.”

Floyd Mayweather, eski ağır siklet boks şampiyonu:

“Başka bir Muhammed Ali gelmeyecek. Tüm dünyadaki siyah halklar, siyah insanların ona ihtiyacı vardı. Hepimizin sesi oldu. Bugün geldiğim noktanın sesi oldu.”

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG