Erişilebilirlik

Trump Dalga Geçti


Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığı yarışını önde götüren Donald Trump, rakipleri Ted Cruz ve John Kasich’in kendisine karşı geliştirdikleri stratejiyi “çaresizlik” olarak niteledi

Trump’ın rakipleri Teksas Senatörü Ted Cruz ve Ohio valisi John Kasich Pazar günü Trump’ın başkan adaylığını engellemek için ortak plan açıklamışlardı.

Plana göre Kasich, Indiana eyaletinde 3 Mayıs’taki önseçimde Cruz’a Trump karşısında daha fazla şans tanımak için kampanya yapmayacak. Cruz da 17 Mayıs’ta Oregon ve 7 Haziran’da New Mexico eyaletlerinde yapılacak önseçimler için kampanyasını askıya alıyor. Amaç, Kasich’e Trump karşısında daha fazla şans sağlamak. Cruz ve Kasich, diğer eyaletlerde birbirlerine ve Trump’a karşı kampanyaya devam edeceklerini de kaydetti.

Trump, rakiplerinin planını alaycı bir dille yorumladı ve “tecrübeli iki siyasetçinin siyasete gireli 10 ay olan birini engellemek için dolap çevirmeleri üzücü” dedi.

Trump, iki adayın engelleme çabasının yasadışı olacağını söyledi. Trump, “Çaresizlik içinde atılmış bu adım beni ülkemin ve partimin iyiliği için daha azimli yaptı,” dedi.

Cruz-Kasich stratejisi daha önce Trump’ı engellemek için Kasich ile işbirliği önerilerini reddeden Cruz için önemli bir adım olabilir.

Cruz daha önceleri oyunbozan olarak nitelediği Kasich’e yarıştan çekilmesi çağrısında bulunuyordu.

Trump’ın 845, Cruz’un 559, geçen ay yarıştan çekilen Marco Rubio’nun 171, Kasich’in ise 148 delegesi bulunuyor.

Trump, kalan 15 eyaletteki önseçimlerde başarı sağlarsa başkan adaylığını garantileyecek 1237 delege sayısına ulaşabilir.

Amerikalı siyasi uzmanlar, Indiana’daki önseçimi önemli olarak nitelendiriyor. Kamuoyu yoklamaları Trump’ı az bir farkla Cruz’un önünde gösteriyor. Ancak Kasich’in seçime katılmaması Cruz’un oylarını artırabilir.

Trump, hem Cruz hem de Kasich’in kampanyaları ile dalga geçmiş, Cumhuriyetçi seçmenin yüzde 80’ninin Cruz’u reddettiğini, Kasich’in de sadece valisi olduğu Ohio’da kazandığını belirtmişti.

Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayının Kasım’daki seçimlerde Demokrat Parti’nin önde giden adayı Hillary Clinton ile başkanlık yarışına girmesi muhtemel. Amerika’nın ilk kadın başkanı olmaya çalışan Clinton, rakibi Bernie Sander’ın açık ara ile önünde görünüyor.

Clinton, 26 Nisan günü 5 eyalette yapılacak önseçimlerde favori isim olarak nitelendiriliyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG