Erişilebilirlik

AB'den 'Mültecileri Kabul Edin' Çağrısı


AB Komisyonu Başkanı Juncker, 29 Kasım'da Brüksel'de düzenlenen AB-Türkiye Zirvesi sonrasında Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla.
AB Komisyonu Başkanı Juncker, 29 Kasım'da Brüksel'de düzenlenen AB-Türkiye Zirvesi sonrasında Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla.

AB Komisyonu, üye ülkelere Türkiye’den mülteci kabul etme önerisinde bulundu. Komisyon’un önerisi gönüllülük temeline oturtulurken Türkiye, AB’nin seçici davranmamasını istiyor

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, üye ülkelere çağrı yaparak Türkiye’den gönüllülük bazında mülteci kabul etmelerini istedi. Göç konusunun önemli gündem maddeleri arasında yer alacağı 17-18 Aralık’taki AB Zirvesi öncesi resmi bir tavsiye yayımlayan AB Komisyonu, Suriye’deki çatışmalar nedeniyle yerlerinden olup Türkiye’ye geçen Suriyeliler için “dayanışma ve sorumluluk paylaşma sistemi” oluşturulmasını istedi.

Komisyon, esnek ve gönüllülük temelinde uygulanacak yaklaşıma ilişkin kesin bir sayı belirtmekten kaçınırken AB ülkeleri tarafından Türkiye’den kabul edilecek mültecilerin 29 Kasım’da yapılan AB-Türkiye Zirvesi öncesinde Türk makamları tarafından kayıt altına alınanlardan seçilmesini şart koştu. Türkiye’den mülteci kabulünün göç akınının başarılı şekilde kısıtlanmasıyla ilişkilendirilmesi de Komisyon’un dikkat çekici vurguları arasında yer aldı. Komisyon, “mülteci kabul etme davetini” sadece AB ülkeleriyle sınırlı tutmayarak Schengen Bölgesi üyesi olup da AB üyesi olmayan ülkelere de çağrıda bulundu.

Türkiye’den kabul edilecek Suriyeli mültecilerin katılımcı ülkeler arasında paylaşımı yapılırken özümseme, kabul ve entegrasyon kapasitelerinin yanı sıra milli gelir, geçmişteki göç çabaları ve işsizlik düzeyleri de göz önünde bulundurulacağının altını çizen AB Komisyonu, ilgili kişilere en az bir yıllık geçici statü verilmesini istedi. Adaylara hakları ve yükümlülükleri konusunda önceden bilgi verilmesi ve kültürel yönlendirme sağlanması da gündemde.

Mültecilerin alınmasının kimlik, güvenlik ve sağlık kontrollerinin ardından yapılacağını vurgulayan Komisyon, adayların savunmasızlık ve ailevi bağlarının da dikkate alınacağını belirterek standart bir kabul prosedürü belirlenmesini istedi. Ankara, AB ülkelerinin Türkiye’den Suriyeli mültecileri kabul ederken seçici davranmasına karşı olduğunu Brüksel’e net şekilde iletmişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, önceki gün Brüksel’de, “Eğitimli olanları almaya çalışmaları, sadece Hristiyan olanları almak istemeleri veya bu konuda bazı yeni kriterler getirmelerine karşıyız” demişti.

Juncker konuya ilişkin açıklamasında, “Türkiye, bu talihsiz insanlara onurlu şekilde destek olma çabalarımızda çok önemli bir ortak. Bu insanların çoğuna Türkiye tarafından koruma sağlandı, şimdi bunlardan bazıları AB tarafından korunacak” dedi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG