Erişilebilirlik

Çurkin: "Türkiye Pervasızca Davrandı"


Rusya’nın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Vitali Çurkin
Rusya’nın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Vitali Çurkin

Türkiye’nin Suriye sınırında Rus uçağını düşürmesinden sonra Rusya ile Türkiye arasında artan gerginlik, Rusya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi’nin, Kuzey Irak’a asker sevkettiği gerekçesiyle Türk Hükümeti’ne çıkışmasıyla daha da arttı

Rusya’nın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Vitali Çurkin, Türkiye’nin Irak’a ait topraklara ek asker sevketmesinin açıklaması olmayan, pervasızca atılan bir adım olduğunu ve Irak hükümetinin onayının alınmadığını söyledi.

Rusya, Türkiye’nin Irak topraklarına askeri birlik ve tank sevkiyatı konusunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde kapalı bir oturum yapılmasını istedi. Irak hükümeti de onayı olmadan topraklarına asker gönderen Türkiye’ye derhal geri çekilmesi çağrısında bulundu.


Vitali Çurkin, “Türkiye, bölgeye asker sevketmesinin nedeninin IŞİD’le mücadele ve Irak’ın çıkarlarını korumak olduğunu bildirdi. Peki o zaman niçin Irak hükümetinin onayını almadı” diye sordu. Türkiye’nin ‘bencillik’ ettiğini öne süren Çurkin, kendi bombardımanlarını düzenleyen Türkiye’nin IŞİD’i değil Kürtler’i hedef aldığını savundu.

Büyükelçi Çurkin ayrıca Suriye ve Irak’ta IŞİD’e karşı hava operasyonları düzenleyen Amerika liderliğindeki 65 ülkenin oluşturduğu koalisyonu da eleştirdi. Çurkin, hava operasyonlarının Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın onayı olmadan düzenlendiği eleştirisinde bulundu.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin Eylül ayında IŞİD’le mücadele etmek için Beşar Esat’a bağlı güçlerin de dahil olduğu uluslararası bir koalisyon kurulmasını önermişti. Ancak Putin’in önerisi uluslararası destek görmedi. Vitali Çurkin, Türkiye’nin attığı adımın böyle bir koalisyonun gerekliliğini iyice ortaya çıkardığını dile getirdi.

Çurkin, düşürülen Rus uçağı konusunu gündeme getirip getirmediğinin sorulması üzerineyse ‘hayır’ yanıtı verdi ve iki olay arasında ‘Türkiye’nin pervasız davranışlarının bir başka örneği’ olmak dışında herhangi bir bağlantı olmadığını kaydetti. Çurkin ayrıca egemenliğini ihlal ettiği gerekçesiyle Rus uçağını düşüren Türkiye’nin asker ve tank göndererek bağımsız Irak’ın egemenliğini ihlal etmesinin çelişkili olduğunu savundu.

Irak’ın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Muhammed Ali El Hakim, Irak ve Türkiye’nin asker sevkiyatı konusunu karşılıklı olarak çözmeye çalıştıklarını belirtti. El Hakim, “Bu konu üzerinde birlikte çalışıyoruz. Konuyu henüz Güvenlik Konseyi’ne ya da Birleşmiş Milletler’e taşımadık” dedi.

Rusya’nın konuyu Güvenlik Konseyi’nin gündemine kendi başına taşıdığını, bu konuda Irak Hükümeti’ne danışmadığını ya da Irak Hükümeti adına adım atmadığını belirten El Hakim, Moskova’nın istediği konuda istediği tartışmayı açabileceğini söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG