Erişilebilirlik

Amerikan Hükümeti Yine mi Kapanacak?


Amerikan Hükümeti Yine mi Kapanacak?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Amerikan Hükümeti Yine mi Kapanacak?

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’ın görevinden istifa ettiğini açıklaması, devlet dairelerinin kapanmasını engellemek için 30 Eylül gece yarısına kadar geçici bütçe üzerinde anlaşma sağlaması gereken Kongre üzerindeki baskıyı arttırdı. Federal hükümetin kısmen kapanmasını engellemek için Kongre’nin her iki kanadındaki Demokrat ve Cumhuriyetçi partililerin uyum içinde çalışması gerekiyor.

İstifa ettiğini açıklayan Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’ın işi çok zor.

Boehner önündeki meşgul gündem için, “Yapılması gereken çok iş var, görevi bırakmadan önce elimden geldiğince bu işleri bitirmeye çalışacağım,” dedi.

Senato’daki Demokrat Partililer geçtiğimiz hafta kürtaj hizmeti veren kadın sağlığı klinikleri Planned Parenthood’un fonlarının kesilmesini öngören yasayı engelledi. Hükümet fonlarının süresini Aralık ayına kadar uzatan geçici yasa üzerindeki oylama ise dün başladı. Senato’daki bütçe komitesi tarafından onaylanan geçici bütçe, Senato’nun onaylamasından sonra Cumhuriyetçi Parti’nin çoğunluk sahibi olduğu Temsilciler Meclisi’ne gönderilecek.

Cumhuriyetçi Senatör Mitch McConnel,“Tüm meslektaşlarımı, hükümetin açık kalmasını garanti edecek yasayı desteklemeye çağırıyorum,” diyerek senatoya seslendi.

Yasanın zamanında Başkan Obama’ya ulaşması durumunda hükümetin kapanması engellenmiş olacak. Ancak başkan adaylığı için yarışan Senatör Ted Cruz gibi bütçe mücadelesini sürdürmeye kararlı Cumhuriyetçiler, bu süreci yavaşlatabilir.

Ted Cruz, “Herkes Washington’dan bıktı, sağ gösterip sol vuran politikacılardan usandı,” diye konuştu.

Demokratlar’ın tümü harcama yasasını desteklerken Cumhuriyetçi cephede bölünme yaşandığı görülüyor.

Demokrat Senatör Jack Reed bütçenin kabul edilmeme olasılığı konusunda uyardı: “Hükümet kapanırsa vergi gelirimiz boşa harcanmış olur, ekonomi zarar görür.”

Brookings Enstitüsü’nden Molly Reynolds da, “Hükümetin ve Başkan’ın federal fonlarla ilgili takvimi, her yıl aynı. Tarihlerde hiçbir değişiklik yok,” diyerek bütçe tartışmalarının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Uzmanlar, Kongre’de kutuplaşmanın zirveye çıkmasıyla hükümet harcamaları düellosunun daha sert geçtiğini söylüyor.

Ancak Reynolds, partilere bu görüş ayrılıklarını sergilemenin son derece cazip geldiğini de ekledi.

Senato’da harcama yasasına ilişkin nihai oylama 30 Eylül’e kadar yapılamayabilir. Bu da John Boehner’a büyük kutuplaşma içinde olan Temsilciler Meclisi’nden yasayı geçirmek için birkaç saat kazandırabilir.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG