Erişilebilirlik

Dört AB Üyesi Mülteci Planını Reddetti


Avrupa Birliği’nin dört üyesi, 160.000 mülteciyi üye ülkeler arasında paylaştırma planını reddetti.

Almanya ve Lüksemburg dışişleri bakanları, kendilerinden daha az zengin doğu komşuları Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Slovakya’yı mülteci planına ikna etmek için bu ülkelerin dışişleri bakanları ile Cuma günü Prag’da görüştü.

Ancak Çek Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek ülkelerin ne kadar mülteci alacaklarını kontrol edebilmeleri gerektiğini söyledi.

Binlerce göçmen tren seferlerinin hala askıda olması nedeniyle Macaristan’dan Avusturya’nın başkenti Viyana’ya yürüyor.

Yetkililer 60 kilometrelik bu yolculuk için akın halinde trenlere binmeye çalışan mültecileri artık kontrol edemediklerini belirtiyor.

Avusturya’nın A4 otoyolu, Viyana’ya ya da Almanya’ya doğru sığınma hakkı için akın eden mültecilere yol açmak amacıyla araçlara kapalı.

Öte yandan, Macar polisi, bir mülteci kampında göçmenlere yemek paketleri atarken ameliyat maskesi takan polislerin videolarının ortaya çıkması üzerine soruşturma başlattı.

Almanya ve Avusturya’ya nazaran mültecilere daha sert davranan Macaristan’ın bu tutumu yaygın şekilde eleştiriliyor. AB’nin doğu sınırında olması nedeniyle Macaristan, savaş halindeki bölgelerden kaçıp daha huzurlu bir yaşam için refah düzeyi yüksek Batı Avrupa ülkelerine gitmek isteyen mültecilerin ilk durağı.

Almanya ve Lüksemburg dışişleri bakanları, daha önceden plana karşı olduklarını söyleyen Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Slovakya’nın en üst düzeydeki diplomatlarıyla Cuma günü toplandı.

Perşembe günü Amerika, gelecek yıl 10.000 Suriyeli mülteciyi kabul edeceğini, ayrıca insani yardım miktarını da artıracağını açıkladı.

Beyaz Saray, gelecek mültecilerin Amerika’nın ulusal güvenliğine tehdit oluşturmaması açısından sıkı bir özgeçmiş kontrolünden geçirileceğini bildirdi. Amerikan istihbarat şefi James Clapper bu hafta, IŞİD militanlarının mülteciler arasına sızabileceklerinden endişe ettiğini açıklamıştı.

Ancak Uluslararası Kurtarma Komitesi’ne göre (International Rescue Committee) Amerika’nın kabul edeceği 10.000 mülteci sayısı sadece kamuoyunu teselli etmek amaçlı ve yeterli değil.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG