Erişilebilirlik

G7 Liderleri Rusya'yı Yeniden Uyardı


G7 Liderleri Rusya'yı Yeniden Uyardı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Başkan Obama ve G7 grubunun diğer liderleri Almanya’daki zirve toplantısını tamamladı. Ticaret, iklim değişikliği, terör gibi birçok konunun ele alındığı toplantılarda liderler, Rusya’yı da yeniden uyardı.

Başkan Obama, Almanya Alpleri’nin ev sahipliği yaptığı zirvede istediğini aldı. Avrupalı G7 liderleri, Rusya’ya yönelik yaptırımları, Rusya Minsk Anlaşması’na uymadığı sürece uzatmaya karar verdi: “Avrupalı ortaklarımız, Minsk Anlaşması’na tam anlamıyla uyuncaya kadar Rusya’ya yaptırımları sürdürecek. Bu da mevcut yaptırımların Temmuz sonrasında da uygulanması anlamına geliyor.”

G7, Ukrayna’nın bağımsızlığına saygı göstermemesi durumunda Rusya’ya karşı geniş kapsamlı ek yaptırımları devreye sokmaya hazır olduğu uyarısında da bulundu.

Başkan Obama, ticaret konusunda da hem Asya hem de Avrupalı ortaklarla geniş çaplı ticari anlaşmalarla ilgili çabalarını gündeme getirdi. Obama, Yunanistan’ın borç krizinin çözülmesi için Avrupa’yı yardıma çağırdı.

Zirvede terör de kapsamlı şekilde gündemdeydi. Obama, Irak Başbakanı Haydar El Abadi’yle görüşmesinde Ramadi’nin düşmesinden sonra IŞİD militanlarına karşı yürütülen operasyonları ele aldı ve Amerika’nın yardım edeceğini söyledi: “Amerika, yardım ve eğitim çalışmalarına ağırlık vermeye devam edecek. Irak güçlerine sadece savunmada değil, taarruzda da ihtiyaçları olan askeri teçhizat temin etmeyi de sürdürüyoruz.”

Zirve toplantısında Afrika’daki durum da tartışıldı. Bazı Afrikalı liderler, terör örgütü Boko Haram’la mücadeleyi ve yeni Ebola salgınlarını önlemek için atılacak adımları değerlendirmek üzere zirveye katıldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG