Erişilebilirlik

Piri: 'Seçim Sonrası Anayasa Reformu Yapılmalı'


Türkiye'de temaslar yapan Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri, ‘HDP’nin seçime ilk kez parti olarak girmesiyle yüzde 10’luk barajın ne derece kritik olduğu görülmektedir' dedi. Piri, her vatandaşın güvenlik kaygısı olmadan sandığa gitmesi gerektiğini vurguladı

Avrupa Parlamentosu, 21 Mayıs’taki toplantısında Kati Piri’nin hazırladığı 2014 Yılı Türkiye İlerleme Raporu oylamasını Haziran ayına ertelemişti. Ancak eğer erteleme kararı olmasaydı rapor gündemde olacağı için önceden Türkiye ziyareti planlanmış olan Piri, Ankara’ya geldi.

Raportör Piri, 5 günlük Türkiye temaslarında ilk görüşmesini TBMM’de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile gerçekleştirdi. Diplomat kökenli CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik ile Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka’nın katıldığı görüşmenin ana gündem maddesi ise seçimler oldu.

Kati Piri de, Kılıçdaroğlu görüşmesinin ardından TBMM’de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, seçim kampanyalarına kesinlikle girmek istemediğini vurguladı. Türkiye ziyareti önceden planlandığı için Avrupa Parlamentosu’nda rapor onaylanmamış olmasına karşın programını değiştiremediğini kaydeden Piri, ‘Seçimler için burada değilim. Raportör olarak sadece Avrupa Parlamentosu'nu ve düşüncelerini temsil etmiyorum, aynı zamanda Türkler ile diyalog kuruyorum, Avrupa Parlamentosu'nda neler konuşulduğunu anlatıyorum’ açıklamasında bulundu.

Bu akşam Diyarbakır’a geçeceğini ve İstanbul ile İzmir’de de görüşmeleri olduğunu belirten Piri, Türkiye iç siyaseti açısından muhalif duruşu olmadığını ve muhalefet partileriyle de çalışmadığını söyledi. Ancak seçmenler için önemli olan konuları inceleyeceğini ve seçmenlerin kaygılarını anlamaya çalışacağını ifade eden Piri, Pazar akşamı Türkiye’den ayrılacağını dile getirdi. Bu süreçte basın toplantısı düzenlemeyi de düşünmediğini kaydeden Piri, ‘Eminim Türk seçmenler benim yerime siyasi partiler kendilerine neler vaad ediyor, onları dinlemek istiyorlardır" diye konuştu.

Seçim güvenliğiyle ilgili Amerika’nın Sesi’nin sorusu üzerine Piri, güvenlik ihlali vakalar gördüklerini ve geçtiğimiz hafta HDP bürolarına saldırılar yapıldığını anımsattı. Piri, ‘Bu (seçim güvenliği) bizim kaygımız olmaktan öte Türk kamuoyu ve hükümetin kaygısıdır. Biz eğer talep edilirse bağımsız soruşturma yürütülmesi konusunda hükümete yardım edebiliriz. Elbette hükümet de zaten bunu yapacaktır" dedi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:50 0:00

‘Her vatandaş kaygısızca sandığa gitmeli’

Avrupa Parlamentosu’nun her zaman seçim barajını eleştirdiğini de söyleyen Piri, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘İlk defa HDP’nin seçime parti olarak girmesiyle birlikte bu yüzde 10’luk barajın ne derece kritik olduğu görülmektedir. Barış sürecine devam edilmesi açısından da parlamentoda demokratik temsiliyet sağlanması yönünden de.. Seçimlerden sonrası sonuç ne olursa olsun mutlaka Anayasa reformu yapılmalıdır. Biz de Türkiye’de demokratik reformlar yapılmasını destekleyeceğiz. Seçim güvenliği en önemli mesele. Her siyasi parti, her aday özgürce kampanyasını yürütülebilmeli. Ama daha da önemlisi seçim günü her vatandaş güvenlik kaygısı olmadan sandık başına gitmeli."

CHP, YSK sürecini aktardı

CHP Lideri Kılıçdaroğlu ile Piri görüşmesi ise 45 dakika sürdü. Görüşmeye ilişkin CHP tarafı adına açıklama Murat Özçelik’ten geldi. Özçelik’in verdiği bilgiye göre, Kılıçdaroğlu, Avrupa Parlamentosu Raportörü’ne seçim süreciyle ilgili endişelerini ifade etti.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:09:38 0:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat seçim propagandasına katılımının yanı sıra din üzerinden tartışma yürütmesini eleştiren Kılıçdaroğlu, bürokrasiye, valilere, kaymakamlara talimatlar verildiğini dile getirdi.

Yasal mevzuat uyarınca kamu televizyonculuğu yapmakla yükümlü TRT ekranlarında CHP’ye söz hakkı tanınmadığını da söyleyen Kılıçdaroğlu, Yüksek Seçim Kurulu’nun ise bağımsız karar alamadığını ve YSK’dan red yanıtı aldıkları için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduklarını da aktardı.

Piri’nin ise, CHP Lideri’ne özellikle oy oranı beklentilerini ve HDP ile ilgili de görüşlerini sorduğu öğrenildi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG