Erişilebilirlik

CHP ‘Önce Ekonomi ve Özgürlükler’ Dedi


200 sayfalık seçim bildirgesinde özgürlük alanlarını genişletme, Kürt Sorunu’nu çözmeyi vaat eden ana muhalefet partisi, cumhurbaşkanlığını sembolik bir konuma indirgemeyi, asgari ücreti 1500 liraya çıkarmayı, yoksullara bedava elektrik ve doğalgaz vermeyi taahhüt ediyor.

CHP, ‘Yaşanacak bir Türkiye’ sloganıyla 200 sayfalık seçim bildirgesiyle açıkladı. Özgürlük alanlarını genişletme, Kürt Sorunu’nu çözmeyi vaat eden ana muhalefet partisi, cumhurbaşkanlığını sembolik bir konuma indirgeyecek. CHP, asgari ücreti 1500 liraya çıkarmayı ve yoksullara bedava elektrik ve doğalgaz vermeyi taahhüt ediyor.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin seçim bildirgesini genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu, kamuoyuna açıkladı. Ankara Ticaret Odası’nda düzenlenen toplantıda konuşan CHP lideri, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’ne yüklendi.

Kılıçdaroğlu, ‘ 13. yıl sonunda ne oldu. Milletin polisle arasını açtılar, milletin devletle arasını açtılar, milletin dinle imanla arasını açtılar, sporla, sanatla arasını açtılar en önemlisi milletin milletle arasını açtılar. Komşularla sıfır sorun dediler, milletin komşularla arasını açtılar, bir komşumuz bile kalmadı. En acı olanı, Türkiye son altı yıldır 10 bin dolar barajını aşamamış, orta gelir tuzağına kapılmıştır. Türkiye büyümesini, kalkınmasını sağlayamıyor. Orta gelir tuzağından Türkiye’yi kurtarmalıyız. Biz yaşanacak bir Türkiye istiyoruz’ dedi.

CHP’nin seçim beyannamesinde laiklik vurgusu yine öne çıktı. Din ve siyaset işleri ayrı tutulacağını, dinin siyasete alet edilmesine izin verilmeyeceğini belirten cemevlerine yasal statü verileceğini, zorunlu din derslerinin kaldırılacağını açıkladı.

Kürt Sorunu’nun çözümü öncelikli hedefler arasında

Ana muhalefet partisi, Kürt Sorunu için kafasındaki çözüm reçetesini de duyurdu. Kürt sorununun birinci sınıf demokrasiyle, daha fazla özgürlükle ve siyaset yoluyla çözüleceğini belirten CHP, çözümün TBMM’de tüm siyasi partilerin katılımıyla, geniş bir uzlaşı ve mutabakatla sağlanacağını ifade etti. Ayrıca koruculuk sistemi kaldırılacak, talep eden yurttaşlara anadilde eğitim sağlanacak, yerleşim merkezlerine eski isimlerinin verilmesinin önü açılacak, faili meçhul cinayetlerdeki zaman aşımı kaldırılacak ve Suriye sınırındaki mayınlı tarım alanı temizlenerek tarıma açılacak.

Cumhurbaşkanlığı makamının her düzeyde yetki ihlallerine, yetki aşımına sebep olduğunu ve bilinçli olarak siyasallaştırıldığını öne süren ana muhalefet partisi, cumhurbaşkanlığının yürütme, yasama ve yargı üzerinde kurduğu hukuk dışı baskıları ortadan kaldırmayı ve tarafsız konuma çekmeyi hedefliyor.

Seçim barajı %5’e düşecek

Özgürlükler ve demokrasi genişleten yeni bir Anayasa yapmayı vaat eden CHP, seçim barajını %5’e düşürüp memurların siyasi partilere üye olmasının önünü açarak parlamenter sistemi güçlendirme iddiasında.

MİT, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ve emniyet güçleri tarafından yürütülen hukuksuz gözetleme ve fişleme faaliyetlerinin durdurulacağını açıklayan ana muhalefet partisi, kolluk güçlerinin orantısız şiddet uygulaması ve biber gazı kullanıma son vermeyi planlıyor.

Balyoz, Ergenekon gibi davalarda sıkça başvurulan Gizli tanık uygulamasına son verileceği belirtilen bildirgede, HSYK’nın Hakimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu olarak ikiye ayrılacağı vurgulandı.

İddialı sosyal destek vaatleri

CHP, seçim bildirgesinde ekonomideki vaatler de bu kez oldukça ön planda

Ana muhalefet partisi, KOBİ’lere ödedikleri vergi ve sigorta primi tutarında faizsiz işletme kredisi vermeyi, asgari ücreti 1500 liraya çıkarmayı, Halkbank’ı özelleştirme kapsamından çıkarmayı, esnafa ödediği yıllık vergi ve prim miktarı kadar sıfır faizli kredi kullandırmayı, İşsizlik Fonu’nun yönetimini özerkleştirmeyi, çiftçinin kullanacağı mazotun litresini 1,5 liraya düşürmeyi, yoksul ailelere ücretsiz doğalgaz ve elektrik sağlamayı vaat ediyor.

Aile Sigortası projesiyle 16,7 milyon kişi ve 3,75 milyon haneye sosyal destek sağlamayı taahhüt eden CHP, 5 milyonun üzerinde yurttaşımıza ilk kez sosyal yardım kapsamına almayı, 9,6 milyon yurttaşa ilk kez düzenli nakit destek vermeyi, 3,2 milyon yurttaşı ücretsiz olarak Genel Sağlık Sigortası kapsamına sokmayı, emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramı’nda bir maaş ikramiye vermeyi ve sosyal destekleri iki katına çıkarmayı taahhüt ediyor.

13 yıllık zorunlu eğitim

Anaokuluyla birlikte zorunlu eğitimi 13 yıla çıkarma sözü veren Cumhuriyet Halk Partisi, liselerde felsefe ile demokrasi kültürü derslerini zorunlu hale getirecek, üniversite harçlarını kaldıracak, yoksul öğrencilere karşılıksız eğitim bursu sağlayacak, üniversiteyi kazanamayan 18-20 yaş aralığındaki gençlere 240 lira üniversiteye hazırlık desteği verecek.

HES’lere ve Akkuyu’ya veto, passolig ve taşeron kalkıyor

Ana muhalefet partisi, Soma felaketinden sonra ülke gündemini önemli bir süre işgal eden kömür madenciliği konusunda ise ilk adımı taşeronu kaldırmak. Ayrıca Türkiye Taşkömürü İşletmeleri’ni yeniden yapılandırılacak. Akkuyu Nükleer Santrali, uluslararası hukuk çerçevesinde gözden geçirilecek mümkün olursa sözleşme iptal edilecek.

Seçim bildirgesinde, verimli tarım arazilerinde, ormanlarda, zeytinliklerde, balık üreme havzalarında ve SİT alanlarında enerji santrali kurulmayacağı belirtilirken eko-sistemi tahrip eden hiçbir HES projesine onay verilmeyecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı iki bakanlığa bölmeyi planlayan CHP, futboldaki passolig uygulamasını kaldırmayı, demiryolunun ulaşımdaki payını %25’e çıkarmayı, TOKİ’yi toplu konut üretecek şekilde yeniden düzenlemeyi hedefliyor.

Dış politikada restorasyon

Ana muhalefet partisi dış politikada ise ‘restorasyon’ vaat ediyor. AB’yle tam üyelik perspektifiyle ilişkileri güçlendirmek isteyen CHP, Irak ve Suriye’de daha etkin olmak, Mısır’la ilişkileri yeniden inşa etmek, İran’la ticareti kuvvetlendirmek ve ABD’yle ilişkileri en üst seviyeye çıkartmayı hedefliyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG