Erişilebilirlik

Alman İslam Karşıtlarından Sürpriz Gösteri


Dresden'deki son gösterisinde katılımcı sayısının geçen haftalara kıyasla daha düşük olması Pegida hareketininin doruk noktasını geride bıraktığı ve bundan sonra düşüşe geçeceği şeklinde yorumlanıyor

Kendisini ‘Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar‘, kısaca Pegida olarak tanımlayan oluşum haftalardır Pazartesi günleri düzenlediği gösteriyi sürpriz bir kararla öne alarak Pazar yaptı.

Ekim ayından beri başta Dresden olmak üzere Almanya’nın çeşitli kentlerinde ‘Pazartesi Gezintileri’ adı altında gösteriler yapan ve geçen hafta Dresden’deki yürüyüşü terör eylemi tehditi nedeniyle yasaklanan Pegida’nın gösterisine polisin verilerine göre en az 17 bin kişi katıldı.

İslam ve göçmen karşıtı söz konusu oluşumun en güçlü olduğu yer olarak bilinen Dresden’de katılımcı sayısı iki hafta önce 25 bine kadar yükselmişti. Pegida sözcüleri Pazartesi akşamı Dresden'de düzenlenecek Pegida karşıtı konseri neden olarak tanımlayarak kendi gösterilerini Pazar gününe çekti. ‘Dresden Herkes İçin: Açık ve Rengarenk‘ sloganı altında düzenlenecek konsere çok sayıda pop sanatçısı ücretsiz katılarak sahne alacak.

Son gösteride katılımcı sayısının geçen haftalara kıyasla daha düşük olması Pegida hareketininin doruk noktasını geride bıraktığı ve bundan sonra düşüşe geçeceği şeklinde yorumlandı. Oluşumun etkisini kaybetmesine neden olarak ise hareketin kurucularından Lutz Bachmann'ın Facebook'ta kendini Adolf Hitler'e benzettiği fotoğrafları yayınladığının ortaya çıkmasından sonra istifa etmek zorunda kalması gösteriliyor.

Bachmann’ın Facebook'ta yabancılara ağır küfür ve hakaretler de savurduğunu da belirten yorumcular, Pegida hareketinin aşırı sağcı ve ırkçı olduğu yönündeki iddiaları güçlendiğini ve şimdiye kadar gösterilere katılan ‘orta direk’ ailelerin araya mesafe koyduğunu savunuyor. Ayrıca geçen Salı Pegida’nın Leipzig'deki uzantısı Legida’nın düzenlediği eylemde dazlakların şiddet eylemlerine başvurması da kamuoyunda tepki topladı ve Pegida'yι sarstı.

Öte yandan politika sahnesinde ise, Pegidacılarla diyaloğa geçilip geçilmemesi tartışılıyor. Sosyal Demokrat SPD’nin Genel Başkanı ve Başbalan Yardımcısı Sigmar Gabriel'in kendi tanımlamasıyla ’sade vatandaş" sıfatıyla sürpriz bir şekilde Dresden'de Pegida taraftarlarıyla bir araya gelmesi politik çevrelerde tepkilere neden oldu.

Gabriel, yaklaşık 200 kişinin katıldığı programda bir saat kadar Pegidacılarla tartıştı. SPD Genel Başkanı, demokrasilerde birbiriyle konuşmaktan başka bir yol bulunmadığını belirtti.

Başbakan Angela Merkel Pegida’yla masaya oturulmasına vediyaloǧa kesin bir dille karşı çıkarken, SPD Genel Sekreteri Yasmin Fahimi de, Pegidacılarla görüşmenin yanlış anlaşılabilecek bir sinyal olabileceğini açıkladı ve kendi genel başkanını eleştirdi.

Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise Pegida gösterilerinin Almanya'nın dünyadaki itibarını zedelediği uyarısında bulundu. Irkçılık söz konusu olduğunda geçmişinden ötürü tüm dünyanın gözünün Almanya'nın üzerinde olduğunu belirten Steinmeier, ‘bu nedenle gittiğim her ülkede Pegida'nın Almanya'yı temsil etmediğini açık ve net bir şekilde ifade etmek büyük önem taşıyor’ ieklinde konuştu.

Bu arada Leipzig’deki gösteride yaşanan olaylara holiganların katıldığının ve gazetecilere saptanmasından sonra, şiddet olaylarına karışan taraftar gruplarının üyelerinin bundan sonra ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma’ suçundan yargılanabileceği açıklandı.

Yargıtay, Dresden Eyalet Mahkemesi’nin 'Hooligans Elbflorenz’ adlı taraftar grubunun şiddet içerikli eylemde bulunmak için bir araya gelen bir holigan grubunu terör örgütü olarak tanımladığı kararını onayladı. Bu karara göre sadece olay çıkaranlar değil, holigan gruplarına üye olan veya destekleyenlere de 5 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG