Erişilebilirlik

Dünya Charlie Hebdo Saldırısını Kınıyor


europe media islam
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Haftalık gazete yayınladığı birçok bölümde farklı dinlerin kendi görüşlerine göre olduğunu savunduğu çarpıklıkları esprili bir tonla eleştiriyordu. Amerika’nın Sesi’nden Sharon Behn dünya liderlerinin saldırıya gösterdiği sert tepkileri derledi

Paris’teki terör saldırısını kınamak ve ölenlerin ailelerine destek olmak için Fransa ve İspanya’da halk sokaklara döküldü.

“Bu çok özgürce fikirlerini beyan eden bir dergi. Yapılan saldırı aslında basın ve ifade özgürlüğüne yapıldı. Gazetecilik okulunun bize verdiği en önemli ders, düşündüklerimiz özgürce ifade edebilmek. Biz bu tür bir gazeteci olma yolundayız ve bu kabul edilemez.”

Maskeli saldırganlar, Çarşamba sabahı, dergi binasına gazeteciler günlük haber toplantısını yaptıkları sırada girip ateş etmeye başladı. olaya tanık olanlar, saldırganların Hazreti Muhammet’in öcünü aldıkları şeklinde bağırdıklarını anlatıyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Amerika Başkanı Barack Obama yapılan bu saldırıyı “alçakça ve barbarca” olarak niteledi:

“Bizim Fransız halkı ile paylaştığımız evrensel basın özgürlüğü gibi değerler, birkaç kişinin anlamsız şiddetiyle susturulamaz.”

Dergi, 2011’de Hazreti Muhammet’e ilişkin karikatürlerinden dolayı saldırıya uğramıştı.

Çarşamba günü yapılan saldırının Avrupa’nın son yıllarda yaşadığı en kötü terörist saldırısı olduğu belirtiliyor. Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, işlenen cinayetin aslında uygarlıklar arasında bir çatışma olduğunu ve saldırının uygar dünyadaki ifade özgürlüğünü hedef aldığını söyledi:

“Ellerinde silah olabilir, ancak Fransa ve Amerika olarak elimizde silahlardan çok daha güçlü bir silah var. Elimizde korkuyu değil bilakis özgürlüğü temsil eden çok güçlü kalemler tutuyoruz.”

Binlerce kişi de sosyal medyadan basın ve ifade özgürlüğünü savunan yazılar yazdı.

Fransa’daki islam dünyasının önde gelen isimleri, birçok insanın ölümüne neden olan saldırganları kınadı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG