Erişilebilirlik

2014'de Gazeteci Ölümleri Arttı


CPJ
CPJ

Merkezi New York'taki Gazetecileri Koruma Komitesi, 21 ülkedeki gazeteci ölümlerini belgeleyen 2014 yılı raporunda en az 60 medya mensubunun görev başında hayatını kaybettiğini bildirdi

Gazetecileri Koruma Komitesi, bu yıl dünyanın çeşitli yerlerinde en az 60 medya mensubunun görevlerini yaparken öldürüldüğünü bildirdi.

Merkezi New York’taki Gazetecileri Koruma Komitesi, 21 ülkedeki gazeteci ölümlerini belgeleyen 2014 yılı raporunu yayınladı.

Komite, yerel gazetecilerin saldırıya uğrayanların yine başında geldiğini ve öldürülen gazetecilerin yüzde 23’ünün uluslararası gazeteciler olduğunu açıkladı. Oysa 1992 ye kadar uzanan dönemde yerel gazeteci ölümleri Gazetecileri Koruma Komitesi’nin veri tabanına göre yüzde 90’a varıyordu.

Raporda ayrıca çatışma bölgelerine giden Batılı gazetecilerin genellikle şiddete maruz kaldığının da altı çiziliyor.


Suriye bu yıl 17 gazetecinin öldürüldüğü ülke olarak dünyadaki en tehlikeli bölge oldu. Ukrayna ve Irak’ta da 5 gazeteci öldürülürken, 4 gazeteci hayatını Somali’de kaybetti. Bir gazeteci de İsrail askerleri ve Filistin militanları arasında çıkan çatışmada öldü.


Komite, son üç yılda artış gösteren gazeteci ölümlerinin 201' de doruğuna ulaştığını bildiriyor.

Rapora göre, can kayıplarının yüzde 43’ü doğrudan hedef alınma, yüzde 38’i ise gazetecilerin çatışmalarda iki ateş arasında kalmalarından kaynaklandı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG