Erişilebilirlik

Irak Ordusunda 50 bin "Hayalet Asker"


Başbakan El-Abadi fiilen askerlik yapmayan 50 bin sahte isime maaş verildiğini açıklarken bu parayı Iraklı komutanların ceblerine attıkları belirlendi

Irak Başbakanı Haydar El-Abadi, Irak ordusunda “hayalet askerler” olarak nitelediği en az 50 bin kayıtlı kişiye fiilen askerlik yapmadıkları halde maaş verildiğini saptadıklarını açıkladı.

Irak Parlamentosuna konuşan El-Abadi, göreve geldiği Eylül ayından beri yolsuzluğa karşı başlattıkları savaşa devam edeceklerini vurguladı.

El-Abadi göreve geldiği günden itibaren Nuri El Maliki döneminin üst düzey ordu komutanlarını istifaya zorlamıştı.

Irak milletvekili Kamuran Becelyan Amerika’nın Sesi Kürtçe bölümüne verdiği demeçte, açıklanan “hayalet asker” sayısının gerçek sayıdan çok daha az olduğunu öne sürdü.

Bu tür düzmece isimlerle ordu komutanlarının, kendi maaşlarının yanısıra askerlik yapmayan kişiler için yatan paraların tümüne ya da bir bölümüne el koyarak haksız kazanç sağladıkları belirtiliyor .

Yaygın yolsuzluk, Irak ordusunun IŞİD militanlarına karşı başarısız kalmasının temel nedenlerinden biri olarak görülüyor.

Amerika Irak güvenlik güçlerini eğitme ve danışmanlık yapma amacıyla özel birliklerini Irak’a gönderdi ve IŞİD’in ilerleyişini durdurmak içinde hava saldırıları başlattı.

Amerika Savunma Bakanlığı ayrıca, Kongreden Irak ordusunu eğitme ve silahlandırmak amacıyla 1,2 milyar dolarlık ödenek istedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG