Erişilebilirlik

İran’la Nükleer Görüşmeler Sürüyor


ABD Dışişleri Bakanı Kerry ve İranlı mevkidaşı Zarif görüşme öncesi el sıkışırken
ABD Dışişleri Bakanı Kerry ve İranlı mevkidaşı Zarif görüşme öncesi el sıkışırken

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve AB Dış Politika yetkilisi Catherine Ashton'un Umman’da İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif’le başladıkları görüşmelerde, nükleer anlaşma için 24 Kasım’ kadar tanınan süre dolmadan ilerleme sağlanması hedefleniyor

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, nükleer anlaşma için tanınan sürenin dolmasına iki hafta kala Umman’da İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif ile Pazar günü başladığı doğrudan görüşmelere devam ediyor.

Görüşmelere Avrupa Birliği Dış Politika yetkilisi Catherine Ashton da katılıyor.

Nükleer anlaşma için tanınan süre 24 Kasım’da doluyor, ancak ilk günkü görüşmelerde bir ilerleme sağlanamadı.

Başkan Barack Obama, Pazar günü bir televizyon kanalında yayınlanan söyleşide de tarafların anlaşmaya varmak için aralarındaki görüş farklılıklarını gideremediğini söyledi. Umman’daki görüşmeler, Obama yönetiminin, 4 Kasım ara seçimlerinde Senato’da da çoğunluğu ele geçiren Cumhuriyetçiler’in Ocak ayında göreve başlamasından önce sahip olduğu en iyi fırsat olarak değerlendiriliyor.

Görüşmelerde, taraflar arasındaki en önemli anlaşmazlık uranyum zenginleştirme santrifüjlerinin sayısı ve tipi üzerinde yoğunlaşıyor. Ayrıca anlaşmaya varılması halinde dış denetimlerin nasıl yapılacağı ve Batının hangi hızda Tahran’a uygulanan yaptırımları kaldıracağı da anlaşmazlık konuları arasında.

Kerry Cumartesi günü Pekin’den ayrılırken yaptığı açıklamada İran ile nükleer anlaşmaya varmak için “ciddi görüş ayrılıkları” olduğunu söyledi. Kerry nükleer görüşmelerin, İran’la IŞİD’e karşı ortak mücadele gibi işbirliği alanlarından ayrı olduğunu da vurguladı.

Zarif de Pazar günkü görüşmeler öncesinde yaptığı konuşmada, Batı ülkelerinin uyguladığı ekonomik yaptırımların İran’ın nükleer programıyla ilgili anlaşmazlıkları gidermede çözüm olmadığını söyledi.

Başkan Barack Obama bir süre önce Amerika ve P5 artı1 grubundaki müttefikleriyle İran’a bir nükleer anlaşma için bir çerçeve plan verdiklerini söylemişti.

Obama çerçeve planın İran için yaptırımlardan adım adım kurtulma ve uluslararası topluluğa katılma yolunu açtığını belirtti. Ancak Obama İranlı liderlerin bunu yapıp yapmayacaklarının “açık uçlu bir soru” olduğunu söyledi.

Güvenlik Konseyinin beş daimi üyesi ve Almanya’dan oluşan P5 artı 1 grubu İran’dan nükleer silah geliştirmesini önlemek için uranyum zenginleştirme çalışmalarını kısıtlamasını istiyor. Grup, buna karşılık ekonomik yaptırımların kaldırılacağını söylüyor. İran ise nükleer silah geliştirmek istediği suçlamasını sürekli reddediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG