Erişilebilirlik

Binlerce Yabancı Aşırı Dinci Gruplara Katılıyor


BM Güvenlik Konseyi'ne göre, Irak ve Suriye'de faaliyet gösteren IŞİD ve diğer cihatçı gruplara katılmak amacıyla tüm dünyada yaklaşık 15 bin kişi evlerini terk etti. Bir BM yetkilisi, bu rakamın daha da fazla olabileceğinin altını çizdi

Güvenlik Konseyi raporu, yabancı ülkelerden gelen savaşçıların IŞİD ve diğer aşırılık dinci grupların saflarına katılma hızının, "benzeri görülmemiş bir ölçekte" olduğunu gösteriyor. Büyük çoğunluğu Orta Doğu, Batı Avrupa ve Kuzey Afrika’dan gelse bile, Asya ve Amerika’dan az sayıda katılım mevcut.

Rapor ayrıca, Suriye ve Irak’ta radikalleşme faaliyetleri devam eden yabancı savaşçıların evlerine veya başka bir ülkeye gittiklerinde, özellikle başta Avrupa ve Amerika olmak üzere Asya ve Afrika’da da şiddet olayları tehlikesinin artacağı uyarısında bulunuyor.

Birleşmiş Milletler’e göre, IŞİD’e katılan yabancı savaşçı sayısı, geçtiğimiz on yıl içinde var olan tüm aşırı dinci gruplara katılandan çok daha fazla ve giderek de büyüyor.

80'den fazla ülkenin vatandaşları veya o ülkelerde oturan göçmen ve yabancılar, başta IŞİD olmak üzere aşırı dinci gruplara katıldı. Rapor bu ülkeleri herhangi bir listeye koymadı.

BM 2014 yılında, etnik Çeçenler’in yanı sıra Fransa, Rusya, İngiltere ve Kuzey İrlandalılar’ın yabancı savaşçılara katıldığını ve birlikte çatışmalara katıldıklarını belirtti.

Rapora göre, El Kaide ve İslam Devleti'nin üst düzey sorumlularının birçoğu girdikleri birçok çatışmadan hayatta kalabilme becerileri ve yetenekleri geliştirdi, bununla beraber sosyal medya ağlarını güçlendirip terör tehdidini arttırdı.

Birleşmiş Milletler, Eylül ayında bir önerge yayınlayarak, tüm devletlerden vatandaşlarının ülkelerini terk edip aşırı dinci terör örgütlerine katılmalarını önlemelerini istedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG