Erişilebilirlik

Kobani'ye Peşmerge Koridoru


Kobani'de mevzilerine yürüyen Kürt milisler
Kobani'de mevzilerine yürüyen Kürt milisler

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Iraklı Peşmergelerin henüz Kobani'ye geçmediğini açıklarken Savunma Bakanı Yılmaz Türk Silahlı Kuvvetlerinin geçiş izninden haberdar olduğunu bildirdi

Irak Şam İslam Devleti’nin Kobani’ye yönelik kuşatmasında 35. güne girildi. PYD’ye bağlı YPG ve YPJ güçleri IŞİD’i kent merkezinden uzaklaştırsalar da kente yönelik havan topu saldırısı sürüyor. Koalisyon güçleri Salı günü öğleden sonra bir kez daha Kobani çevresindeki IŞİD mevzilerine hava saldırısı düzenledi.

Türkiye ise hükümetin Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Peşmerge güçlerine IŞİD’le savaşan PYD güçlerine destek için Kobani’ye geçme izni vermesini tartışıyor. Bu konuda ilk haber, Pazartesi günü Irak Kürdistan Demokratik Partisi’ne yakın Rudaw Televizyonu’nda ‘Türkiye, Peşmerge’nin Kobani’ye geçişişine izin verdi’ şeklinde yer almış ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından doğrulanmıştı.

Çavuşoğlu: Peşmerge henüz Kobani’ye geçmedi

Türkiye’nin bu haberi doğrulamasının ardından Peşmergenin Türkiye üzerinden Kobani’ye geçtiği haberleri yayın organlarında yer aldı. Ancak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Salı günü NTV’de katıldığı bir programda Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Peşmergelerin henüz Kobani’ye geçmediğini söyledi.

KDP’nin daha fazla sayıda Peşmerge göndermek istediğini buna karşın PYD’nin daha sınırlı sayıda talep ettiğini belirten Çavuşoğlu, ‘Ancak henüz geçmediler, görüşmeler devam ediyor. Bu konuda bizim pozisyonumuzda hiçbir değişiklik olmadı. Biz başından beri gerek Irak, Suriye gerekse IŞİD'e karşı yapılması gerekenlerin ne olduğunu açıkça söyledik. Kobani meselesinde de son derece net olduk. Biz elbette Kobani'nin düşmesini istemeyiz. Bu konuda her türlü insani konular başta olmak üzere her türlü üzerimize düşeni fazlası ile yaptık’ dedi.

PYD lideri Salih Müslim’le yapılan görüşmelerde Kobani’ye insani koridor açılma talebinin olduğunu ancak söz verilmediğini de açıklayan Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin bugüne dek Kobani’ye 10 milyon 500 bin doları ederinde 640’tan fazla TIR'la insani ve tıbbi yardım yaptığını ifade etti.

Dışişleri ve Savunma Bakanları: Peşmerge geçişinden TSK haberdar

Peki Türk Silahlı Kuvvetleri Kobani’ye açılacak koridordan haberdar mı?

Genelkurmay Başkanlığı’ndan Pazartesi günü yapılan ‘Bu konunun muhatabı biz değiliz. Açıklama Dışişleri Bakanlığı tarafından yapıldığı için konuya ilişkin soruların Dışişleri Bakanlığı'na sorulması gerekir" şeklindeki açıklama TSK’nın bu izinden haberdar değil mi sorusunu gündeme getirdi.

Salı günüTBMM’de AKP Grup Toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'a ‘Benim haberim var. Ben askerin bakanıyım" diyerek TSK’nın bilgilendirildiğini ifade etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ise ‘Sadece bu konuda değil her konuda artık kurumlar arasında iletişimsizlik yok. İlgili hangi birim varsa tüm konular hep birlikte tartışılır. Yeni Türkiye’de artık bu uyum var. İstişare ve karar mekanizmasında artık herkes var’ diyerek askerin haberdar olduğunu açıkladı.

Erdoğan: Kobani’de kimse yok 200 bin Kobanili Türkiye’de

Önceki gün ABD Başkanı Barrack Obama’yla bir telefon görüşmesi yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da bir sempozyumda yaptığı konuşmada Kobani’nin Türkiye için stratejik bir nokta olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Suriye’de 300 bin kişinin öldürülmesine susacaksın, sonra Kobani için konuşacaksın. Halbuki Kobani’de kimse yok. Kobani’den 200 bin Kürt bizim ülkemizde. ABD’nin hava operasyonu IŞİD’in oradaki kuşatmasıyla ilgili bir konu. Kobani stratejikse bizim için stratejik ABD için değil. Benim için neticesi ölüm olan her şey suçtur’ dedi.

KCK: Türkiye IŞİD’i Rojava devrimine saldırttı

Türkiye, Kobani’ye Peşmerge geçişine izin vereceğini resmen kabul etse de KCK’nın Ankara’ya tepkisi sürüyor. KCK Yürütme Konseyi bugün yaptığı yazılı açıklamada Türkiye’yi yine IŞİD’e destek olmakla suçladı. Açıklamada ‘Rojava Devrimine düşmanlık besleyen Türkiye, IŞİD'i Rojava devrimine saldırtmıştır. IŞİD, Rojava devrimine saldırdığı her yerde yenilgi alarak yüz geri olmuştur. Irak'ta Musul’u teslim aldıktan sonra Şengal, Maxmur ve Kerkük’e saldıran IŞİD yine karşısında YPG-YPJ ve HPG gerillalarını bulmuştur. Türkiye tarafından da desteklenen ve Türkiye ile kader ortaklığı yapmış IŞİD, tüm bu saldırılarında amacına ulaşmamıştır’ dendi.

Yüksekdağ: Türkiye, bölgede tek dostu olacak Kürtleri yitiriyor

Halkların Demokratik Partisi de hükümeti Kobani’nin direnişi sonucu karanlık hesaplar yapmakla itham etti. HDP’nin Meclis’teki grup toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Kobani ha düştü ha düşecek’ açıklamasına atıfta bulunan Eş Başkan Figen Yüksekdağ, ‘Kobani ha düştü, ha düşecekti, çifte bayram olacaktı ama Allah zalime bayramı nasip etmez! Kobani’deki soylu insanlık direnişi, Kobani’nin düşmeyeceğini bütün dünyaya ilan etti.

Kobani düşmedi, Hükümetin karanlık hesapları düştü. Türkiye itibar kaybetti, gözden düştü. Bölgede Türkiye’nin dostu olabilecek tek güç Kürtlerdir, Rojava halklarıdır. İktidar bunlarla dost olma olanağını da yitiriyor’ diye konuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG