Erişilebilirlik

ABD: 'PYD ile PKK Aynı Değil'


Marie Harf
Marie Harf

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf, Suriyeli Kürt grup PYD’nin Amerikan yasalarınca “terör örgütü olarak görülmediğini” açıkladı. Harf ABD'nin Kobani’deki Kürt güçlerine havadan silah ve malzeme sevkiyatı yapmasıyla ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtladı

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf, Suriyeli Kürt grup PYD’nin Amerikan yasalarınca “terör örgütü olarak görülmediğini” açıkladı.

Amerika’nın Kobani’yi IŞİD saldırısına karşı korumaya çalışan yerel Kürt güçlerine havadan silah ve malzeme sevkiyatı yapmasıyla ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtlayan sözcüye, PYD’nin PKK’yla bağlantısı ve PKK’nın da Amerika tarafından “terör örgütü” olarak görüldüğü hatırlatıldı.

Marie Harf, PKK Amerikan yasalarınca terör örgütü olarak görülse de, “PYD hukuki olarak PKK’dan ayrı bir gruptur” diye konuştu. Harf, Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Cakarta’da yaptığı açıklamada Kobani’deki Kürtler’e yardım sağlamanın önemine değinirken, Türkiye’nin “geçmiş ve hassasiyetlerin farkında olduklarını” söylediğini de hatırlattı.

"Ek adımlar gerekiyor"

18 Ekim’de Başkan Barack Obama’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la, 17 Ekim’de de Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Türk muadili Mevlüt Çavuşoğlu’yla telefon görüşmesi yaptığını hatırlatan Harf, iki görüşmede de, IŞİD’le mücadele eden güçlere havadan silah ve yardım malzemesi atmanın kendileri için ne kadar önemli olduğunun vurgulandığını söyledi.

Suriyeli Kürt güçlere havadan silah ve malzeme atma kararına, “Türkiye’nin Kobani’ye yardım etmede isteksizliğinin” yol açıp açmadığı sorulan Marie Harf, bu soruya “faraziyeler üzerinde durmayacağını” söyleyerek yanıt verdi. Harf, malzemeleri tedarik eden Iraklı Kürtler’le ilişkileri bulunduğunu ve bu silahları havadan Kobani’ye kendilerinin ulaştırma olanağına sahip olduklarını söyledi. IŞİD’in sürekli Kobani’ye yeni savaşçı gönderdiğinin altını çizen Harf, durumun ciddileştiğini ve Amerika’nın “ek adımlar atması” gerektiğini belirtti. Harf gönderilen malzemeler arasında silah ve cephanenin yanı sıra tıbbi malzemeler de olduğunu kaydetti. Harf Türkiye’nin operasyonla ilgili bilgilendirildiğini bildirdi.

"Türkiye ile temastayız"

Marie Harf, IŞİD’le mücadele koalisyonuna katkı konusunda Türkiye’yle sürekli temasta olduklarını belirtti ve bu katılımın Türkiye’nin yaptığı ya da yapmadığı tek bir eyleme mal edilemeyeceğini söyledi.

Türkiye’nin koalisyon çerçevesinde bir dizi adım attığını vurgulayan Harf, bunların, yabancı savaşçıların kendi toprakları üzerinden cihatçı örgüte katılımının engellenmesi, IŞİD’in mali kaynaklarının kurutulması ve Suriyeli muhaliflere eğitim ve teçhizat sağlama konusunda vardığı anlaşma olduğunu hatırlattı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG