Erişilebilirlik

Türk Sınırında Kaygılı Bekleyiş


IŞİD militanlarınca kuşatılan Kobani’den kaçarak Türkiye’ye sığınan Kürtler, Suriye sınırındaki köylerden şiddetli çatışmaları korku ve umutla izliyor. Ancak militanların Kobani’ye devamlı takviye güç gönderdiğini duyan halk kentin düşmesi olasılığından kaygılı

İslamcı militanların yoğun saldırısına karşı, Kürt milislerin Kobani’yi haftalardır koruyabilmesi, Suriye-Türkiye sınırının her iki tarafındaki Kürtler için büyük bir gurur kaynağı olmuş durumda. Suriye’den kaçan mültecilerle birlikte Türkiye’deki Kürtler, Kobani’deki Kürt milislerin sayıca ve silah açısından IŞİD militanlarından geri olmalarına ragmen kenti savunabilecekleri umudunu koruyorlar.

Ama aynı zamanda IŞİD olarak bilinen İslam Devleti’nin Kobani’ye takviye kuvvet yığmaya başladığı yolundaki haberler herkesi telaşlandırmış görünüyor. Türkiye’de yaşayan 47 yaşındaki Ali, 18 yaşındaki kızı Avin’in Kobani’ye giderek Kürt milislerin yanında IŞİD militanlarına karşı savaştığını söylüyor.

Ali, kızının kuşatma altındaki Kobani’den en son aradığında, IŞİD’in kendilerine göre çok daha fazla asker ve cephanesi bulunduğunu ve bu kadar çok cihatçıyı nereden bulduklarını anlayamadıklarını söylediğini belirtiyor. Ali, kızının Kobani’nin düşmemesi için savaşmak isteyen gönüllülerin Kobani’ye ulaşabileceği güvenli bir koridor oluşturmadığı için Türk hükümetinden şikayetçi olduğunu da söylüyor.

Ali, Avin’in eşit sayıda olsalardı, Kürt milislerin IŞİD’i yenecekleri ve Kobani’in düşmesine izin vermeyecekleri görüşünü savunduğunu da belirtiyor.

Batılı yetkililer ve BM, altı ay önce ailesinden habersiz Suriye’ye Kürt milislerinin yanında IŞİD’e karşı savaşmaya giden Avin’in duygularını paylaşıyor.

Ancak Türk hükümeti, asker ve mühimmat açısından zor durumda olan Kürt milislerine yardımcı olmak amacıyla sınırdan geçmek isteyen gönüllülere kolaylık sağlamıyor. Bu nedenle de Kürtler, Türk hükümetini IŞİD’le gizli bir anlaşma yapmakla ya da Kürtler'i daha büyük bir tehlike olarak görmekle suçluyorlar. Türkiye, PKK’nın 30 yıl süren silahlı ayaklanmasına karşı mücadele verdi. PYD de PKK’nın Suriye’deki uzantısı.

Son birkaç gündür Türkiye’nin değişik yerlerinde cereyan eden şiddetli Kürt protestoları 40 kişinin ölümüne neden oldu. Yıllardır ilk kez Kürt kenktlerine asker gönderen Türk hükümeti sorunların büyümesi ihtimaline karşı hazırlık yapar görünüyor.

Birkaç gün önce Kobani’yi ziyaret eden Irakli Kürt milletvekili Ebu Bekir Ömer Abdullah’a göre durum vahim, çünkü IŞİD militanları tanklar da dahil büyük silahlara sahipken, kenti savunan Kürt milislerin elllerinde hafif silahlarla bulunuyor. Ancak Abdullah milislerin militanları durdurmaya kesin kararlı olduklarını, çatışmaların sokaktan sokağa ve evden eve acımasızca sürdüğünü de söylüyor.

Kürt milisler, daha çok Kobani’nin orta-kuzey bölgesinden oluşan üçtebirinin kontrolunu elinde tutuyor. PYD kaynakları bu bölgede Türkiye’ye giden çok dar bir hat bulunduğunu söylüyor.

ABD liderliğindeki koalisyonun IŞİD militanlarına düzenledikleri hava saldırıları Kürtler'e yardımcı oluyor ancak Amerikalı yetkililer hava saldırılarının Kobani’nin düşmesini durdurmaya tek başına yetmeyeceği uyarısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG