Erişilebilirlik

İran’ın Uyarısına Türkiye’den Tepki


İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marziyeh Afkham
İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marziyeh Afkham

İran'ın Türkiye'ye yaptığı Suriye konusunda "sorumlu davranma çağrısı" Ankara'da tepkiyle karşılandı. Dışişleri Bakanlığı'ndan "Türkiye olarak sorumluluklarımızın hatırlatılmasına ihtiyaç duymuyoruz" açıklaması geldi

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, İran Dışışleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham’ın TBMM’de kabul edilmiş olan Suriye tezkeresi çerçevesinde bölgede yaşanan olaylar konusunda, Türkiye'yi sorumlu davranmaya çağırmasını değerlendirdi. Bilgiç'in Türkiye adına yazılı değerlendirmesi şöyle:

"İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün 8 Ekim 2014 tarihinde yaptığı açıklamada, TBMM’de kabul edilen tezkere bağlamında, ülkemiz makamlarını sorumlu davranmaya davet eden bir beyanda bulunduğu görülmüştür. Gelişmeleri izleyen tüm çevrelerce bilindiği üzere Türkiye, Suriye’de yaklaşık dört yıldır yaşanan ihtilaf karşısında ilkeli ve sorumlu bir tutum izlemekte ve gelişmelere büyük bir hassasiyetle yaklaşmaktadır.

Türkiye bundan sonra da aynı titizlikle hareket etmeye ve ulusal güvenliğine yönelik tehditler karşısında gerekli gördüğü önlemleri uluslararası hukuk temelinde almaya devam edecek olup, bu husustaki sorumluluklarının hatırlatılmasına ihtiyaç duymamaktadır."

İran, Esad rejimini dikkate alma mesajı verdi

Bu arada İran'ın Ankara Büyükelçiliği tarafından Sözcü Marziyeh Afkham'ın bugün yaptığı açıklamadan bir bölüm, Türk medyası ile yazılı açıklama ile paylaşıldı. Ancak elçilikten yapılan açıklamada, Afkham'ın doğrudan Türkiye'den söz ettiği ifade, bu yazılı açıklamada yer almadı. İran'ın Ankara Büyükelçiliği'nin Suriye'de Beşar Esad rejimine destek verilmesi çağrısı niteliğindeki yazılı açıklaması ise şöyle:

"İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marziyeh Afkham, uluslararası toplumu uzun zamandır terörist saldırılara maruz kalan Suriye’nin Kobani bölgesinde yaşanan insanlık dramı konusunda uyardı.

Söz konusu bölgeye saldıran teröristlere karşı koymak amacıyla Suriye Devleti ve halkına destek verilmesinin ve bölge sakinleri ile evlerinden ve yurtlarından edilen insanlara insani yardım ulaştırılmasının zaruretine dikkat çeken İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marziyeh Afkham, uluslararası toplumu anılan bölge halkının geleceğine kayıtsız kaldığı gerekçesiyle eleştirerek, 'İran İslam Cumhuriyeti en kısa zamanda Suriye Devleti kanalıyla bu bölge halkına ve çaresiz insanlara insani yardım ulaştıracaktır' dedi."

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG