Erişilebilirlik

Irak Muhalefeti IŞİD’e Karşı Birleşti


Irak Muhalefeti IŞİD’e Karşı Birleşti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum Irak'ın ve Suriye’nin bir bölümünü kontrol altına alan IŞİD bölgedeki muhalefeti birleştirdiğini söyledi. Masum, Sunni Müslümanlar’ın IŞİD'e verdiği desteğin azaldığını ve Irak’la komşu ülkelerin de terör örgütünü yenmek için destek sözü verdiğini söyledi

IŞİD militanları önlerine çıkan bütün Kürt, Hristiyan, Yezidi ve Şiiler’e saldırıyor. Genel kanı, Şiiler’in desteğindeki eski Nuri el Maliki hükümetinden hoşnut olmayan eski Irak yöneticilerinin IŞİD’ i desteklediği ve yönettiği yönünde.

Masum, IŞİD’e verilen desteğin giderek azaldığını söyledi:

"Sünni siyasi liderler kesinlikle IŞİD’e karşılar. IŞİD militanlarının davranışlarını gördüklerinden beri çok da endişe duyuyorlar. IŞİD’in aşırı otoriter davranışları ve dünya görüşü herkesi korkutuyor."

Irak Cumhurbaşkanı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada da, IŞİD’in tekrar güçlenmeden ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. Amerika, IŞİD’in Irak ve Suriye'deki kalelerini tahrip etmek için Batı ve Arap devletlerinden oluşan bir koalisyon oluşturdu. Aralarındaki ilişkinin daha iyiye gitmesine rağmen, Amerika bu koalisyona İran’ı davet etmedi:

“Amerika’nın İran’la işbirliği yapıp yapmaması onları ilgilendirir. Ancak İran hükümeti bize insani yardımı yapan ve IŞİD’le savaşabilmemiz için askeri yardımda bulunan ilk ülke oldu.”

Cumhurbaşkanı Masum, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin de Irak’ı desteklediğini söylüyor. Irak ve Suriye ile uzun bir sınırı bulunan Türkiye, IŞİD’le mücadelede daha büyük bir rol oynaması için baskı altında.

Erdoğan: “Biz terörle mücadelede her türlü işbirliğine hazırız. Ancak Türkiye, ne geçici çözümler peşinde olur ne de diğer ülkelerin bundan çıkar sağlamasına izin verir.”

Uluslararası destek gören Iraklı Kürtler IŞİD’e karşı savaşta en ön saflarda yer alıyor. Türkiye, Kürtler’e verilen uluslararası desteğin Kürtler’i bağımsızlık isteme konusunda cesaretlendirmesinden kaygılanıyor.

Irak Cumhurbaşkanı ise durumun o boyuta gelmeyeceği güvencesi verdi.

Cumhurbaşkanı Masum: “Irak’taki bütün muhalif gruplar IŞİD’in çok tehlikeli olduğu ve derhal durdurulması gerektiği paydasında birleşti. Gruplar arasında görüş ayrılıkları ve ihtilafların bir an önce aşılması gerekiyor çünkü bu durumun devam etmesi kimseye yarar sağlamaz.”

Irak’taki dini ve etnik gerginliği hafifletmesi için Haydar el Abadi’yi başbakan olarak atayan Irak Cumhurbaşkanı Kürt Masum’a göre, Kürtler’in Irak’tan ayrılması bölge için çok ciddi sorunların başlangıcı olur.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG