Erişilebilirlik

Salih Müslim: ‘Nefesimiz Yettikçe Direneceğiz’


Salih Muslim
Salih Muslim

Uluslararası kamuoyunun dikkatini Kobani’ye çekmeye çalışan PYD lideri Salih Müslim, Amerika’nın Sesi Türkçe Yayın Bölümü'ne verdiği mülakatta kentte trajedi yaşandığını söyledi

Uluslararası kamuoyunun dikkatini Kobani’ye çekmeye çalışan PYD lideri Salih Müslim, Amerika’nın Sesi Türkçe Bölümü’ne yaptığı açıklamada kentte trajedi yaşandığını söyledi. Müslim, 'Türkiye’den YPG’liler için koridor açılmasını ve insani yardım istedik. Silah verilirse de geri çevirmeyiz’ dedi

‘Direnmek yaşamaktır. Biz de nefesimiz yettikçe direnişe devam edeceğiz.’ Telefondaki sesin sahibi günlerdir telefonlarımı cevapsız bırakan Suriye Demokratik Birlik Partisi ya da kamuoyunda daha yaygın bilinen adıyla PYD’nin lideri Salih Müslim’di.

23 gündür Irak Şam İslam Devleti militanlarınca kuşatma altında tutulan Kobani kenti doğumlu Müslim, Kürt Yüksek Konseyi’nin Kuzey Suriye’de –Rojava- ilan ettiği üç kantonun –Cezire, Afrin, Kobani- en etkili ismi.

3 gün önce İstanbul’da Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüşen Suriye Kürt siyasetinin güçlü ismi, uluslararası örgütlerin ve dünya kamuoyunun dikkatini Kobani’ye çekmek için bugünlerde Paris’te bulunuyor. Amerika’nın Sesi’nin sorularını telefonla yanıtlayan Müslim, Türkiye’deki temaslarıyla ilgili bilgiler de verdi.

‘Türkiye silah verirse geri çevirmeyiz’

PYD lideri, ‘gazetelerde yazıldığı gibi şart diye bir şey yok. Biz belli sayıda YPG’liye Kobani’ye intikali için koridor açılmasını istedik. Bu YPG’liler Suriye’nin diğer bölgelerinden Kobani’ye yardıma gitme arzusundalar. Ancak Türkiye Cumhuriyeti hükümeti yol vermiş değil. Biz yine de bekliyoruz. Henüz geç kalınmış değil. Tabii insani yardım da talep ettik’ dedi.

Peki Salih Müslim, Türkiye’den silah desteği talep etti mi? Kısa bir sessizlikten sonra PYD lideri bu soruya, ‘ Bize silah verilirse geri çevirmeyiz. Kendimizi daha iyi savunabiliriz. Bize uzatılan eli bırakmayız’ şeklinde yanıt verdi.

Müslim: IŞİD’e yönelik hava operasyonları hala yeterli değil

Çeşitli yayın organları Kobani’deki IŞİD ve YPG güçleri hakkında çeşitli sayılar veriyor. Ancak asker sayısı konusunda farklı rakamlar var. Ancak yaklaşık olarak IŞİD’in 2000-2500 kişiyle Kobani’ye saldırdığı YPG’nin ise 3000-3500 kişilik bir güçle direndiği belirtiliyordu. Müslim, ‘ bu sayılar hakkında net bir şey söylemek mümkün değil. Kobani’de bizim güçlerimiz ve halk direniyor. Yani yalnız YPG’liler değil siviller de ellerine silah alarak IŞİD saldırılarına karşı koyuyor. Koalisyon güçlerinin hava operasyonu düne kadar yetersizdi. Dünkü saldırılarda bazı tank ve humwee’lerin hedef alındığı bilgisini aldım. Daha iyiye gidiş var ama bunlar hala yeterli değil’ dedi.

Salih Müslim: Kobani’de soykırım var yardım için şart koşulmamalı

PYD lideri, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dün CNN International’a ‘verdiği röportajda ‘Kobani halkına yardım etmek için elimizden gelen herşeyi yapacağız çünkü bu insanlar bizim kardeşlerimiz. Bu insanları Kürtler, Türkmenler ya da Araplar olarak görmüyoruz. Kobani'ye müdahale ihtiyacı doğarsa o zaman tüm Suriye'ye, tüm sınır bölgesine de müdahale gerekir’ sözlerini de değerlendirdi.

‘Sayın Başbakan’ın açıklamalarını dinleyemedim. Ancak Kobani’de bir insanlık trajedisi var. Bir soykırım vardır. Bu durumda herhangi bir şart koşulmaması gerekir. Bu durum şart kabul etmez. IŞİD’in bir sonraki hedefinin neresi olacağını hiç kimse bilemez. Ben Kobani’nin düşmeyeceğini biliyorum ama söz konusu IŞİD ise bir sonraki hedefin Türkiye olmayacağını kimse iddia edemez. Çünkü uzun zamandır görülüyor ki onlar insanlık değerlerine karşıdırlar.’

‘Biz Esad’la savaşırken Türkiye kol kola geziyordu’

Türkiye, yaklaşık bir buçuk yıldır PYD’nin Esad rejimiyle işbirliği içinde olduğu iddiasında. Geçen ekimde Rojava’nın Rimelan kentinde sorduğum bu iddiayı Başbakan Davutoğlu’nun ‘sözümü dinleseler rejimle işbirliğine girmeseler bunlar olmayacaktı’ demesi üzerine bir kez daha gündeme getirdi. Müslim, kesin bir dille reddetti ve ‘ bunlar yanlış değerlendirmelerdir. Türkiye hükümeti rejimle kol kola gezerken biz Esad güçleriyle savaşıyorduk. 2012’de Esad güçlerini Rojava’dan çıkarttık. Bu yorumları kabul etmek mümkün değil’ dedi.

Müslim: BM kararı veya yerel idare kabulü olmadan Türk askerinin girmesini işgal sayarız

Türkiye’nin güvenli bölge veya tampon bölge isteğiyle ilgili Salih Müslim daha önce ‘bunu işgal sayarız’ yorumunu yapmıştı. Müslim, bu kez aynı soruya, ‘ Türkiye, tek taraflı olarak Rojava’ya girerse bunu işgal olarak algılarız. Ancak Birleşmiş Milletler kararıyla yapılırsa o başka. Tabii Rojava’da Kobani, Afrin ve Cezire kantonları var. Oralarda idareler görev yapıyor. O idarelerle konuşulmalı’ yanıtını verdi.

Türkiye’de Kürtler'in yoğun olduğu bölgelerde Kobani hassasiyetini ve sokağa taşan tepkiyi normal bulan Salih Müslim, Türkiye’de yaşayan tüm kesimlerden destek beklediklerini söyledi. Son birkaç gündür Türkiye sınırından IŞİD militanlarının Kobani’ye girdiğine ilişkin ellerinde belge bulunmadığını da belirten PYD lideri, ‘bu iddialar gerçekse yanlış buluruz. Türkiye’nin yapması gereken IŞİD’e destek olmak değil onun kötülüğüne karşı savaşmaktır’ diye konuştu.

Salih Müslim son olarak yerel kaynaklardan aldığı haberler doğrultusunda IŞİD’in kent merkezine girmediği,çatışmaların Kobani’nin kenar mahallelerinde sürdüğü bilgisini verdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG