Erişilebilirlik

'Bizce Çözüm Süreci Bitti Son Söz Öcalan’ın'


Murat Karayılan
Murat Karayılan

"Kobani saldırısı ile kuzeydeki süreç bitmiştir. Ama bu konuda son sözü Başkan Apo söyleyecektir. Onun son sözünü bekliyoruz. Türk devletinin Kobani ve Suruç saldırısı ile süreç bitmiş ve savaş ilanında bulunulmuştur. Türk devletinin bu saldırısı görmezden gelinecek durum değil. HPG olarak bizim için süreç anlamsızdır artık." Bu sözler KCK Yürütme Konseyi üyesi Murat Karayılan’a ait. PKK’ya yakın yayın yapan Sterk TV’de yayınlanan söyleşide çözüm sürecinin kendi açılarından sona erdiğini belirten Karayılan, Türkiye’nin Suriyeli Kürt sığınmacılara sınır kapılarını açmasını ‘Kobani’yi boşaltıp düşürme projesi’ olarak niteledi.

Karayılan’ın çözüm sürecinin sona ermesi için işaret beklediği PKK lideri Abdullah Öcalan ise İmralı adasında vasisi ve avukatı olan Mazlum Dinç’le görüştü. Dinç’in aktardığına göre, Öcalan da Türkiye’nin IŞİD’le müzakere yürütmesinden rahatsız.

Öcalan: IŞİD’le müzakere eden Türkiye Kürt sorununda müzakereye yanaşmıyor

PKK lideri vasisi Dinç’e, "özellikle Musul rehinelerinin serbest bırakılması konusunda devlet, açıkça müzakere yürüttüğünü kamuoyuna bildirdi ama Kürt sorunu gibi derin bir sorunun çözümü konusunda müzakere sürecini başlatmaya bir türlü yanaşmamıştır" diyerek Türkiye’nin rehine krizi nedeniyle IŞİD’le müzakere yürütmesine rağmen Kürt sorununun çözümü konusunda beklentilerine yanıt veremediğine dikkat çekti.

Öcalan Kürt halkına direniş çağrısında bulundu

Irak ve Suriye'de Kürt bölgelerinde yüksek yoğunluklu savaş sürdüğünü belirten Öcalan, "sadece Rojava halkı değil Kuzey ve tüm parçalardaki Kürt halkının buna göre yaşamını şekillendirmesi gerekiyor. Bütün Kürt halkını topyekun bu yüksek yoğunluklu savaşa karşı direnişe geçmeye çağırıyorum” sözleriyle seferberlik çağrısını yineledi.

Hozat: PKK’nın Türkiye’den geri çekilmesi bitti

Sterk TV’ye konuşan KCK Eş Başkanı Bese Hozat ise PKK’nın Türkiye’den geri çekilişinin sona erdiğini söyledi. Hozat, "AKP somut adım atmadan tek bir gerilla Türkiye’den geri çekilmeyecektir tam aksinde gerilla büyüyecektir. Türk devleti Kobani’de IŞİD aracılığıyla Kürt halkıyla savaşıyor. Elimizde somut belgeler var IŞİD Türkiye’de örgütleniyor" dedi.

Türkiye’de cihatçı örgütlere özel hastane mi var?

Muhalif basın bir süredir Türkiye’nin IŞİD’e destek verdiği iddialarını dile getiriyordu. Sosyalist çizgide yayın yapan Birgün gazetesi bugün Suriye’de savaşan cihatçı örgütlerden Cephet-ül İslam (İslami Cephe) militanlarının Gaziantep’te bir hastanede tedavi edildiğini yazdı. Gazeteye bilgi veren İmkanDer adlı sivil toplum örgütü temsilcisi hükümetin gösterdiği toleransla 75 yataklı bir hastane kurulduğunu söyledi.

Kürt siyasi hareketinin önde gelen gazetesi Özgür Gündem ise bugün "IŞİD çetesini de AKP’yi yeneceğiz" manşetiyle çıktı.

Gazeteci Aktan: IŞİD’le savaşmamak Kürtlerle savaşmaktır

Kürt siyasi hareketini yakından gözlemleyen gazeteci İrfan Aktan, Türkiye’nin çözüm sürecine dair görüşlerini IŞİD bağlamında zete.com’a yazdı ve "Kürtler'in IŞİD’le savaşı, kesin olarak varlık-yokluk savaşıdır. 49 rehinenin serbest kalmasıyla birlikte Türkiye de bu savaşın hangi tarafında olduğunu net olarak ortaya koymak zorunda. AKP, rehineler üzerinden elinin-kolunun bağlı olduğuna dair söylemi berhava olduğuna göre, ya IŞİD’i veya uzun vadeli bir çözümü tercih edecek. IŞİD’e sessiz kalmak IŞİD’le savaşmamak, Kürtlerle savaşmaktır" dedi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG