Erişilebilirlik

Kerry: 'IŞİD'e Karşı Koalisyon Desteği Artıyor'


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Ortadoğu gezisinin son durağı Mısır'dan ayrılırken
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Ortadoğu gezisinin son durağı Mısır'dan ayrılırken

Ortadoğu gezisini tamamlayan ABD Dışişleri Bakanı koalisyona katılan ülkelerin IŞİD ile mücadelede askeri destek vermeye ve hava saldırılarına katılmaya hazır olduklarını hatta bazılarının asker göndermeyi önerdiklerini açıkladı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Ortadoğu ve bölge dışı ülkelerin Amerika’nın IŞİD’e karşı kurduğu koalisyon çerçevesinde gerekirse askeri destek vermeye ve hava saldırılarına katılmaya hazır olduklarını açıkladı.

Amerikan CBS televizyonunun sorularını yanıtlayan Kerry IŞİD’e karşı savaşmak isteyen ülkelerin sayısının arttığını hatta bazı ülkelerin asker göndermeyi önerdiklerini de söyledi. Bu ülkelerin adlarını açıklamayan Kerry ancak şu an için böyle bir desteğe gerek duymadıkyarını belirtti.

Kerry IŞİD ile mücadele çabalarında insani ve ekonomik desteğin de yer alacağını ve örgütün eylemlerinde İslam’ı savunduğu iddiasını geçersiz kılacaklarını belirti.

Kerry bu açıklamalarını Ortadoğu gezisini tamamladıktan sonra yaptı.

Türkiye’deki temaslarını tamamladıktan sonra gezisnin son durağı Mısır’a geçen John Kerry, Cumartesi günü Kahire’de Dışişleri Bakanı Sami Şükrü’yle bir araya geldi.

İslam Devleti (IŞİD) militanlarının İslam adına savaşmalarına rağmen yaptıklarının bu dinle bağdaşmadığını söyleyen Kerry, örgütün yaydığı “nefret mesajının” Müslümanlar’ın çoğunluğu tarafından reddedildiğini belirtti. El Ezher Üniversitesi’nin merkezinden konuştuğunu hatırlatan Kerry, Mısır’ın aşırı dinci ideolojiyi reddetmede “kritik öneme” sahip olduğunu belirtti.

Kerry’yle ortak basın toplantısıda konuşan Mısır Dışişleri Bakanı Şükrü, konuk Amerikalı bakanın IŞİD’le küresel mücadele çağrısına destek verdi. Şükrü, Mısır hükümetinin IŞİD ve diğer terör örgütleri arasındaki bağlantıyı gördüğünü ve bu grupların sınırları aşarak tehlike saçtıklarına inandıklarını söyledi.

Kerry Pazartesi günü Paris’te IŞİD’e karşı mücadeleyi güçlendirmeyi amaçlayan uluslararası bir konferansa katılacak. Bugüne kadar aralarında Arap devletleri de bulunan yaklaşık 40 ülke mücadeleye katılmayı kabul etti.

Pazar günü Avustralya başbakanı Tony Abbott ülkesinin Amerika’nın uluslararı yardım talebi doğrultusunda bölgeye yakında 600 askeri personel ve savaş uçakları sevkedeceğini açıkladı

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG