Erişilebilirlik

Amerikalı Sözcüleri Terleten ‘Türkiye’ Soruları


Savunma ve Dışişleri Bakanlıkları sözcüleri, ikinci rehin gazetecinin katledildiğini gösteren videonun yayınlanmasının ardından, Türkiye’yi IŞİD militanlarıyla mücadelede sorumsuz davranmakla suçlayan gazetecilerin ısrarlı sorularıyla karşılaştı

Washington’da yaklaşık aynı zamanda, ancak ayrı bakanlıklarda verilen basın brifingleri, IŞİD militanlarının son olarak Amerikalı gazeteci Steven Sotloff’un başını keserek öldürüldüğünü gösteren videonun yayınlanmasını izledi. Videonun Amerikan kamuoyu üzerinde yarattığı ağır havanın da etkisiyle gazeteciler, IŞİD’e katılan militanların Türkiye üzerinden Suriye’ye geçtiğini hatırlattı ve ‘NATO üyesi’ Türkiye’nin bu örgütle mücadelede samimi davranıp davranmadığını sordu.

İki sözcü de benzer soruları kaçamak yanıtlarla geçiştirdi. “Elinizdeki bilgiler doğrultusunda Türkiye’nin işbirliği yaptığını düşünüyor musunuz?” diye sorulan Amerika Savunma Bakanlığı sözcüsü Tuğamiral John Kirby, “[Türkiye’yle] güçlü ilişkilerimiz var” diyemeden, sözünü kesen gazeteciyle tartışmaya girdi ve “Türk hükümetine yöneltmeniz gereken soruya ben yanıt vermeyeceğim” diye konuştu.

‘Türkiye önemli bir ortak, bir NATO üyesi’

Pentagon sözcüsü, “Size şunu söyleyebilirim: Burada Türkiye de risk alıyor. Bunu anlıyoruz. Türkiye bölgede önemli bir ortak, bir NATO üyesi. Türk hükümetinin yabancı savaşçılar konusunda kaygıları var ve olmalı da. Haftaya oraya gideceğiz ve Savunma Bakanı [Chuck] Hagel’la muadilinin (İsmet Yılmaz) görüşeceği konunun bu olacağından hiç kuşkum yok” diye konuştu.

Tuğamiral Kirby, “Türkiye yardımcı oluyor mu?” şeklinde soru yönelten gazeteciye, “Bölgedeki ortakları kadar kaygıları olan Türkiye’nin bu soruna çözüm bulmak için elinden geldiği çaba ve enerjiyi gösterdiğine inanıyoruz. Bu konuda daha fazla ayrıntı veremem” dedi.

Benzer soruya Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki de muhatap oldu. “Sınırlarını kontrol edemediği için IŞİD teröründen Türkiye’nin sorumluluğu olup olmadığı sorulan” Psaki bu soruya yanıt vermedi, yalnızca “Bu tehdide yönelik olarak ve terörle mücadele çabalarında Türkiye’yle birlikte çalışıyoruz” demekle yetindi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Ankara’yla bu konuda yürütülen temaslarla ilgili de bilgi vermekten kaçındı.

‘İstihbarat iddialarıyla ilgili yorum yapmıyoruz’

Jen Psaki’nin brifinginde ayrıca Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA) aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelerin liderlerini dinlemeye aldığı yönünde Alman Spiegel dergisinde çıkan iddialar gündeme getirildi.

Konuyla ilgili görüşleri sorulan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Psaki, “politika gereği iddia edilen istihbarat faaliyetleri hakkında kamuoyuna açık yorumlar yapmıyoruz” dedi ve şöyle devam etti: “Türkiye’nin dostu ve müttefiki olarak aramızdaki yakın ortaklığı güçlendirme ve kilit alanlarda işbirliğimizi devam ettirme kararlılığımızı sürdürüyoruz. Bu görüşmelerimiz devam edecektir.”

Psaki, Başkan Barack Obama’nın önceki konuşmasına dikkati çekerek, Amerika’nın istihbarat toplama faaliyetlerinin yeniden gözden geçirildiğini hatırlattı. “Obama bir dizi reform vadetti” diye konuşan Psaki, Spiegel’da çıkan iddialarla ilgili daha fazla yorum yapmayacağını söyledi, ancak Türk ve Amerikalı yetkililerin sürekli temas halinde olduklarının altını çizdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG