Erişilebilirlik

Muhalefet: 'Ezidiler'e Ayrımcılık Yapılıyor'


IŞİD zulmünden kaçarak Türkiye’ye sığınan Ezidiler'in sayısının 25 bine ulaştığı öne sürülüyor. Ezidiler'e yönelik politikaları değerlendiren muhalefet partileri, hükümeti eleştiriyor. CHP ve HDP Ezidiler konusuna hükümetin biran önce el atmasını istiyor

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Devlet bu işe mutlaka el atmalı yoksa çok ciddi trajediler yaşanabilir" derken; CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da, HDP'li belediyelere CHP'li belediyeler aracılığıyla yardım iletme kararı aldıklarını açıkladı.

Demirtaş: “Ezidiler'e Suriyeliler gibi yaklaşılmıyor”

Irak'ta IŞİD'in saldırıları nedeniyle var olma mücadelesi ile Türkiye'ye doğru dağlık araziden yürüyüşe geçen Ezidiler'e nasıl bir sığınma politikası izleneceği tartışması yaşanıyor. Türkiye'nin güneydoğu sınırlarındaki Ezidiler, Suriyeli sığınmacılar gibi doğrudan Başbakanlık'a bağlı kurumlar tarafından kamplara yerleştirilmiyor. HDP'li belediyeler, Ezidiler için yardım kampanyaları düzenliyor, kamplara yerleştiriyor.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bir grup gazeteciyle sohbet toplantısında, Amerika'nın Sesi'nin sorusu üzerine Ezidiler'in durumunu değerlendirdi. Ezidiler'in Türkiye'ye sığınmasıyla ilgili Başbakanlık'a koltuğuna oturması öncesinde doğrudan Ahmet Davutoğlu ile temasta olduklarını açıklayan Demirtaş, bundan sonra da dışişleri bakanlığını göreve çağırmaya devam edeceklerini vurguladı.

Ezidiler'e Suriyeliler'den çok farklı bir yaklaşım sergilendiğini savunan Demirtaş, şöyle devam etti: "Israrla Türkiye’ye almamak için çaba sarf ettiler. Eğer sınırın öteki tarafında tedbir alınıyorsa bunu yapalım dedik ama net bir tutum ortaya konulmadı. Hükümet, Suriye'de iç savaş çıktığından itibaren mülteci almak konusunda çok hevesliydi. Maalesef milyonlarca insan geldi ve perişan oldular. Suriye'den gelenler insanlık dışı koşullarda yaşıyorlar. Şimdi ise Ezidiler.. Biz de belediyelerimize ait kısıtlı imkanlarla yürütebiliyoruz yardım ve yerleştirme sürecini. Ama devlet bu işe el atmazsa çok ciddi trajediler yaşanabilir. Biz bir çaba gösteriyoruz ama bu yetmiyor"

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:40:07 0:00
Linki indirmek için

“Sığınmacının politik değerine bakıyorlar”

Hükümet ile iletişim içerisinde olduklarını ama doğrudan yardım alamadıklarını kaydeden Demirtaş, mevcut tablodaki ayrımcı uygulamaya gerekçe olarak sadece Suriyeliler ile Ezidiler'den yana hükümet'in politik beklentisinde farklılık olmasını gördüğünü söyledi. Demirtaş, "Politik değerine bakıyorlar Eziidiler politik olarak değerli olsaydı kapıda karşılarlardı. Araplar gelirken getirisi vardı. Hükümet buna bakıyor yoksa dini etnik kimliğine bakmıyor değerine bakıyorlar" dedi.

CHP, Ezidiler için HDP ile dayanışma içinde

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise, Amerika'nın Sesi'ne yaptığı açıklamada, Hükümet'i ayrımcılıkla suçladı. Tanrıkulu, şunları ifade etti: "Silopi'de yakından inceleme fırsatımız oldu. Türkiye, Ezidiler'e sınırda pasaport sormaktadır. Aileler parçalanmış durumdadır. Malesef Türkiye'nin Ezidiler'e uyguladığı politika ayrımcı ve insan hakları duyarlılığına aykırıdır. Bunun nedeni tabii dini ayrımcılık mı bilemiyoruz. Acaba Hükümet, inançlarından dolayı Ezidiler'e böyle ayrımcı bir politika mı uyguluyor? Zira Suriye'den yaklaşık 2 milyon Arap'a pasaport sorulmadı. Ama Suriyeliler'e gösterilen hoşgörünün Ezidiler'e gösterilmemesi ayrımcı bir politikanın sonucudur. Maalesef asimilasyon nedeniyle Ezidiler zulme uğradılar. Irak'ta da sayısal olarak azalmışlardı, bu topraklardan Avrupa'ya gitmek istiyorlar. ama Hükümet ayrımcı tutum sergiliyor. Silopi'de belediye kendi imkanlarıyla yürütüyor, yine Viranşehir'de benzeri bir durum var. Şimdi de Roboski'de (Uludere) benzer bir durum var. Iraklı mültecileri sınır ötesinde tutma eğilimi görülüyor."

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00
Linki indirmek için


Bu arada CHP'li belediyeler eliyle Ezidiler için insani yardım yapılacağını kaydeden Tanrıkulu, "Mesela Hakkari Belediyesi ile Beşiktaş Belediyesi de kardeş belediye oldu. 4 kamyon ile Silopi'ye Beşiktaş'tan yardım gitti" diye konuştu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG