Erişilebilirlik

Amerika İşci Bayramını Kutluyor


Detroit kentinde İşci Bayramını kutlayan sendika üyeleri
Detroit kentinde İşci Bayramını kutlayan sendika üyeleri

Amerikalılar başramı piknik yaparak ve plajlara akın ederek kutlarken okulların Salı günü açılmasıyla yaz mevsimi de gayri resmi sona eriyor

Amerika’da bugün Labor Day, yani İşçi Bayramı. Dünyanın birçok yerinde 1 Mayıs’ta kutlanan İşçi Bayramı, Amerika’da her yıl Eylül’ün ilk Pazartesi günü kutlanıyor.

Eylül ayının ilk Pazartesi günü, 1894 yılında ülkedeki işçi sendikalarının baskısıyla resmi tatil ilan edildi. Sendikalı fabrika işçileri bayramlarını yıllar boyunca büyük kentlerde düzenledikleri yürüyüşlerle kutladı

Teknolojinin hızlı gelişmesi ve ekonominin küreselleşmesi nedeniyle işçi sendikalarına üyelik son 30 yıldır düşmeye devam ediyor. 1983 yılında Amerikalı işçilerin yüzde 20’si sendikalıyken bu oran 2013 yılı itibarıyla yüzde 11’e düşmüş durumda.

Ancak sendikalar, yıllar boyu yürüttükleri çalışmaların meyvesini aldı. Haftada beş gün çalışma, sağlık sigortası ve ücretli izinler, hep sendikaların yıllar boyunca verdikleri mücadelenin ürünü.

Birçok Amerikan şirketiyse iç gücünün sendikalaşmasına karşı çıkıyor. Halen birçok sendika üyesi, işçi hareketinin başladığı fabrikalarda değil, beyaz yakalı işlerde, devlet dairelerinde çalışıyor.

Amerikalılar bugün İşçi Bayramı’nı piknik ve plajlarda kutlarken okulların Salı günü açılmasıyla yaz mevsimi de gayri resmi olarak sona eriyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG