Erişilebilirlik

IŞİD Suriye'ye Dönmeye Zorlanır mı?


IŞİD Suriye'ye Dönmeye Zorlanır mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Hem Suriye hem de Amerika kuzey Irak ve Suriye’de binlerce sivilin evlerini terketmesine yol açan İslam Devleti militanlarına saldırıyor. Ancak Amerika’nın Irak’taki hava saldırıları, militanları geri çekilmeye zorlayıp Suriye topraklarında tekrar Beşar Esat’ın ordusuna karşı savaşmaya yöneltebilir

Son haftalarda İslam Devleti militanları kuzey Irak’ın büyük bölümünü ele geçirirken Suriye ordusu hem militanlara hem de diğer isyancı gruplara karşı savaşı sürdürdü. Suriye birlikleri Şam havaalanı çevresini yeniden ele geçirirken savaş uçakları Irak sınırı yakınındaki militan mevzilerini bombaladı.

İnsan Hakları Gözlem Örgütü’nden Sarah Margon, sivil halkın çatışmalardan kaçmaya devam ettiğini söylüyor.

Margon, “Sadece Suriye’de değil iki ülke arasında sınırların ortadan kalktığı Irak’ta da çok acımasız bir durum yaşanıyor” diyor.

Amerika Barış Enstitüsü uzmanı Steve Heydemann Kürt peşmergelerin saldırısıyla karşılaşan ve Amerikan hava bombardımanı altında ezilen İslam Devleti militanlarının dikkatlerini tekrar Suriye’ye çevirebileceğini söylüyor: “IŞİD militanları bundan sonraki aşamada Amerikan hava operasyonları ilerlemelerini durdurduğu için daha kolay bir cepheye, Amerikalılar’ın olmadığı Suriye’ye dönebilirler.”

Uzman, İslam Devleti militanlarının Irak’ta ele geçirdikleri toprak ve silahlarla şimdi Suriye hükümet kuvvetlerine karşı daha güçlü bir konuma geldikleri görüşünde.

Steve Heydeman, “Militanlar taktik açıdan hedef değiştirebilecek bir noktaya ulaştılar. Sağlam bir üsleri var. Bu nedenle dikkatlerini tümüyle Şam hükümetine çevirebilirler,” şeklinde konuşuyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Amerika’nın Suriye hükümet kuvvetleriyle savaşan aynı gruba hava saldırıları düzenlemesine rağmen Washington ile Şam’ın ortak bir davada birleşmediklerini vurguluyor.

Harf, “Belki aynı hedefleri vuruyoruz. Ama şu gerçeği unutmamak gerek. IŞİD’in gelişmesine Esat rejimi izin verdi. Böylesine güçlenmelerinin ana nedenlerinden biri budur,” dedi.

Heydemann Beşar Esat’ın ılımlı muhaliflere karşı başta IŞİD militanlarıyla dolaylı ittifaka girmekle hesap hatası yaptığı görüşünü savunuyor: “En büyük sorunlardan biri IŞİD’in büyümesini sağlayan koşulları yaratmak oldu. Örneğin bazı militanlar Suriye cezaevlerinden serbest bırakıldı. Bunlar IŞİD’e katıldı ve rejim beklemediği büyük bir sorunla karşıkarşıya kaldı.”

Ama en azından şimdilik Suriye kuvvetleri, İslam Devleti militanlarına karşı girişilen uluslararası müdahale ile beklemediği bir yardım sağlamış görünüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG