Erişilebilirlik

Davutoğlu 'Başbakan' Adayı


Türkiye'de 10 Ağustos günü yapılan seçimde Cumhurbaşkanı seçilen ve Başbakanlık görevini yürütmeye devam eden Recep Tayyip Erdoğan, AKP Genel Başkanlığı'nı devralacak "tek aday"ı Ahmet Davutoğlu olarak açıkladı

Türkiye'de 10 Ağustos günkü seçimde Cumhurbaşkanı seçilmesine rağmen Başbakanlık görevini yürütmeye devam eden Recep Tayyip Erdoğan, kendisi yerine AKP Genel Başkanlığı'nı "tek aday" olarak üstlenecek kişinin Ahmet Davutoğlu olduğunu açıkladı.

Türkiye'de haftalardır tartışılan kim başbakan olacak sorusunun yanıtı belli oldu, AKP'nin kurucu ismi ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e başbakanlık yolunu kapatacak süreç başladı. Erdoğan, AKP Merkez Yönetim Kurulu'nun bugünkü toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "AKP'nin isimler üzerinden yürüyen bir parti değil bir dava partisi olduğunu ortaya koyacağız" dedi. Ahmet Davutoğlu'nun AKP Genel Başkanlığı'nı üstleneceğini ve Türkiye'nin 62'nci başbakan adayı olacağını bildirdi. Davutoğlu, Gül'ün, cumhurbaşkanlığı görevinin sona ereceği 28 Ağustos'da, sadece 1 gün öncesinde 27 Ağustos'ta düzenlenecek AKP Olağanüstü Kongresi'nde genel başkanlık görevini "tek aday" olarak üstlenecek.

Erdoğan, AKP Genel Merkezi'ndeki açıklamasında, tüm parti yönetim kademeleriyle istişare ederek adaylarını belirlediklerini belirtti. Bu istişare sürecinde ortak bir isim üzerinde uzlaşma görüldüğünü kaydeden Erdoğan, liyakat ve partiye katkısı da dikkate alınarak, kendisinin yerine genel başkan adayını belirlediklerini söyledi. Bu noktada, 3 Kasım 2002 Genel Seçimleri sonrasındaki dönemi de anımsatan Erdoğan'ın, "Biz 2002 yılında AK Parti Genel Başkanı ile Başbakan'ın ayrı olması döneminde zorluklar yaşandığını gördük" sözleri dikkat çekti. Siyasi çevreler, bu sözleriyle Erdoğan'ın, kendisi genel başkanken Abdullah Gül'ün Başbakan olduğu dönemden duyduğu rahatsızlığı açıkça ortaya koyduğu yorumu yapıldı.

Erdoğan, Davutoğlu'nun kongrede genel başkan adaylığını açıklarken, kendisinden sonra 62'nci başbakan sıfatıyla hükümeti kurma görevini de üstleneceğini bildirdi. Erdoğan, AKP Tüzüğü uyarınca "üç dönem yöneticilik ve milletvekilliği" sınırlaması bulunduğunu anımsaratak, Davutoğlu'nun böyle bir dönem sıkıntısı olmadığını da vurguladı. Davutoğlu, daha önce milletvekili değildi ve Başbakanlık Başdanışmanı sıfatıyla Erdoğan'ın yanında görev yapıyordu.

Erdoğan'ın, Davutoğlu isminde karar kılınması sırasında "paralel yapı" olarak nitelendirdiği Fethullah Gülen cemaatine karşı mücadele etme faktörünü dile getirmesi ise en dikkat çekici nokta oldu. Erdoğan, Davutoğlu'nun, Dışişleri Bakanlığı'ndaki Suriye ile ilgili gizli toplantıda ses kaydının sosyal medyaya yansıması ile ilgili olarak ise "Paralel yapı tarafından mağdur edildi" dedi.

Davutoğlu "Cumhurbaşkanım" dedi ama...

Erdoğan, yeni AKP Genel Başkanı olarak Davutoğlu adını açıkladıktan sonra partisinden de bu isme destek verilmesini istedi. Bunun ardından Erdoğan'ın, konuşması biter bitmez sahneden inmek üzere merdivenlere yöneldiği görüldü. Bu sırada danışmanlarınca Erdoğan'a Davutoğlu'nu kürsüye çağırmadığı anımsatıldı. Bunun üzerine Erdoğan, kürsüye geri döndü ve artık buradan partililere hitap edemeyeceğini anımsatarak, salondakilere hitap etmesi için Davutoğlu'nu sahneye çağırdı.

Ahmet Davutoğlu ise, kürsüden Erdoğan'a "Cumhurbaşkanım" diye hitap ederek bir teşekkür konuşması yaptı. Davutoğlu, AKP'nin Türkiye'de kutsal bir yürüyüş başlattığını savunarak, bunun devam edeceğini söyledi.

Bu arada Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimini kazandığını belgeleyen mazbata da Resmi Gazete'de yayınlandı. Erdoğan'ın başbakanlık görevini sürdürmesine rağmen Davutoğlu'nun "seçilmiş" ifadesini kullanmadan sadece "Cumhurbaşkanım" demesi dikkat çekti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG