Erişilebilirlik

İsrail Ateşkesi 24 Saat Uzattı


Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Hanun'da enkaz haline gelen evlerini inceleyen Filistinliler
Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Hanun'da enkaz haline gelen evlerini inceleyen Filistinliler

Yetkili, Hamas militanları tarafından topraklarına atılan füzelere karşılık verileceğini, ayrıca kara operasyonunu sürdüren askerlerin ateşkes süresince tünel aramalarına devam edeceğini belirtti. İsrail militanların bu tüneller aracılığıyla topraklarına silah soktuğunu savunuyor.

İsrail'in ateşkesi uzatma kararını geri çeviren Hamas, öncelikle İsrail'in Gazze Şeridi'nden askerlerini çekmesini şart koşuyor. Dün 12 saatlik ateşkesin sona ermesinin ardından Hamas militanlarının İsrail topraklarına füze saldırılarına devam ettiği bildirildi. Hamas’ın İsrail topraklarına en az üç füze fırlattığı açıklandı. Saldırıda yaralanan olmadı. 12 saatin bitiminden sonra dört saatlik ek uzatma önerisinde bulunan İsrail’in füze saldırılarına karşılık vermediği bildirildi.

Bini aşkın Filistinli öldü

Dünkü ateşkes, Filistinliler’e yıkılan evlerine gidip inceleme yapma fırsatı verdi. Üç haftadır Gazze’deki yerleşim birimlerini hava saldırılarıyla vuran İsrail bir süre önce de kara operasyonu başlatmıştı.

Ateşkes sırasında evlerini incelemeye giden Filistinlilerden bazıları eşyalarını kısmen kurtarmayı başarırken, bazıları da evlerini tamamen enkaz halinde buldu.

Üç haftalık operasyonun Filistinlilere maliyeti bini aşkın ölü oldu. Cesetlerin önemli bir kısmı dün ateşkes sırasında enkaz altından çıkarıldı. Ölenlerin çoğu sivil ve önemli denecek sayıyı çocuklar oluşturuyor. Kara operasyonlarına başladıktan sonra can kaybı sayısı artan İsrail’de ise bilanço, 37 asker ve iki sivil oldu.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, aralarında Ahmet Davutoğlu’nun da bulunduğu altı dışişleri bakanıyla Paris’te bir araya gelerek, Gazze’deki ateşkesi kalıcı hale getirmenin yollarını görüştü.

Kerry ayrıca, Gazze krizine diplomatik çözüm bulma yönünde gösterdiği çabadan dolayı Katar dışişleri bakanının yanı sıra Ahmet Davutoğlu'na teşekkür etti, iki bakanın da samimiyetini ve birlikte çalışma yönündeki istekliliğini övdü.

Kerry'le birlikte söz alan Davutoğlu da, asıl amaçlarının sürdürülebilir bir ateşkes olduğunu, kan dökülmesine son verilmesi amacıyla Türkiye'nin müttefikleriyle birlikte yoğun çalışmaya devam edeceğini söyledi. Davutoğlu ayrıca yeni faciaların ve çatışmaların iki-devletli çözümle önlenebileceğini vurguladı.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, yedi bakanın hem İsrail hem de Filistinliler’in beklentilerini karşılayabilecek şekilde ateşkesi kalıcılaştırmaya çalıştıklarını söyledi. Fabius, İsrail’in güvenlik kaygılarını gidermeye, Filistinliler’in de Gazze’deki ekonomik beklentilerini karşılamaya çalıştıklarını belirtti.

İsrail “teröristlerin roket saldırılarına karşı kendini savunma hakkı” olduğunu savunuyor. Filistinliler ise İsrail ve Mısır’In 2007’den bu yana uyguladığı Gazze ablukasını kaldırmasını istiyor. Hamas’ın Gazze’de yönetimi silah zoruyla devraldığı dönemden bu yana devam eden abluka, bölgeye ekonomik açıdan büyük zarar verdi. Çok sayıda Filistinli, abluka yüzünden Gazze dışına çıkamıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG